Érkezik a vegyes csapadék: néhol 5-10cm hó hullhat hétfő délig!

Érkezik a vegyes csapadék: néhol 5-10cm hó hullhat hétfő délig!

Szombaton késő este észak felől egy hidegfront éri el hazánkat, melynek nyomán eleinte főként északon, majd a középső területeken is kialakulhatnak záporok vegyes csapadékkal és megerősödő északkeleti széllel kisöpri hazánkból a meleget.
Ezzel egy időben délnyugat felől egy mediterrán ciklon közelíti meg térségünket, ami a hajnali órákra főként a Tiszától nyugatra és az északi területeken okozhat csapadékot. Ennek halmazállapota változatos lesz. Az ország északi felén hó, a déli részeken havas eső, eső, hó és átmenetileg esetleg ónos eső is eshet, de ennek minimális az esélye. 
A csapadék átmenetileg a déli órákban visszaszorulhat a déli határra és délnyugatra.
A hőmérséklet észak felől egyre nagyobb területen kúszik fagypont alá, ezért a hó nagy területen marad majd meg.
Vasárnap délig a várható hó mennyisége az alábbi térkép szerint oszlik meg:

Vegyes csapadék hó
Térkép: Tarkó Péter, Metkép

A csapadék második hulláma vasárnap délután ér el minket, ekkor újra nagyobb területen kezdődhet vegyes csapadék. Főként délnyugaton és a déli részeken intenzív havazás alakulhat ki, ami rövid idő alatt néhány (5-10) centiméter friss, vizes havat hagyhat maga után. A délkeleti részeken vegyesen lehet hó, havas eső és eső. Ott napközben kicsi az esélye megmaradó hónak.
Éjszaka és hajnalban fokozatosan a Dunától keletre eső területek déli, délkeleti felén várható újabb csapadék, ami a legtöbb helyen hó lesz, ugyanakkor fontos kiemelni Békés megye déli részeit, ahol a hőmérséklet 0-2 fok között lesz, így egy minimális hőmérsékleti eltérés is sokat változtathat a hó mennyiségén.

Eleinte délen még pozitív értékeket is mérhetünk (ECMWF) WXCHARTS


Vasárnap déltől hétfő délig az alábbi térkép jelöli a várható hó mennyiségét:

Megj.: az ország déli felén olvadó, tapadó hó valószínű, ami esetleg ágakat törhet le. A Bakonyban az erős szél hordhatja a havat, ott hófúvás is kialakulhat vasárnap és hétfőn.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!