A Perseverance marsjáró tweetje szerint hamarosan egyedülálló misszió indul!

A Perseverance marsjáró nemrég tweetelte ki oldalára, hogy ugyan még tölti az Ingenuity akkumulátorait, de az egység hamarosan elválik hordozójáról, és megkezdi önálló küldetését.

Ami az igazi különlegesség, hogy ez nem egy második rover, hanem egy helikopter, amit kísérleti céllal juttattak el a Marsra. Elsődleges feladata demonstrálni a technológia működőképességét.
Először is el kell válljon a hordozótól, majd képes kell legyen melegen tartania magát a Mars felszínén, és tölteni az akkumulátorait. Minden mozzanatot külön részsikerként fognak elkönyvelni, hiszen nem kis úton van túl mindkét eszköz.

Amennyiben minden megelőző feladatát sikeresen teljesítette, az Ingenuity (Találékonyság) helikopter két forgószárnya őrült sebességgel, egymásnak ellentétes forgásiránnyal lódul meg. Mivel a Mars légköre rendkívül ritka, (a földi körülményekhez képest csupán 2%-os sűrűségű) az eszköznek 2400 fordulattal kell pörgetnie a rotort, hogy felemelkedjen. Ha ezt itt tenné, valósággal kilőne az extra könnyűre tervezett szerkezet, a Marson viszont csak egy lassú lebegéshez lesz ez elegendő.

Nagyjából így fog kinézni a hamarosan elinduló küldetés. A Perseverance kamerájával végigköveti az Ingenuity útját.
Forrás: NASA

A különleges jármű minden mozdulatát követni fogja a rover, miközben a Találékonyság kis magasságban repülve fényképeket készít a tájról.
Amennyiben sikerül a fel és leszállás, a következő hónapok során még négy alkalommal indíthatják útnak a szerkezetet.
Nagyon fontos, hogy egy esetleges sikertelenség semmilyen hatással nem lesz a fő küldetésre, azonban ha sikerül, és megfelelően működik, a következő küldetések mindegyikének kísérője lehet egy a mostaninál fejlettebb helikopter.

Borítókép: NASA