Izlandon kitört egy 6000 éve szunnyadó vulkán, Reykjavíktól nem messze! – Videó a cikkben!

Izlandon kitört egy 6000 éve szunnyadó vulkán, Reykjavíktól nem messze! – Videó a cikkben!

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!👇❤

Kitört egy 6000 éve szunnyadó vulkán Izlandon azután, hogy az elmúlt hetekben komoly földrengésrajok rázták meg a sziget déli területeit. A többnyire kis, és mikrorengések miatt a tudósok feltételezték, hogy egy magmakamra töltődik.

Tegnap késő este a Fagradalsfjall vulkán mintegy 500 méteres repédésen keresztül kezdte ontani magából a lávát, ami rendkívül látványos lávafolyamokat hozott létre. A kitörés nem veszélyezteti a környező településeket, kicsinek tekinthető, ennek ellenére a hatóságok szoros megfigyelés alatt tartják.

A hatóságok továbbá felszólították a lakosságot, hogy maradjanak távol a kitörés helyétől, és nyugalomra intették a lakosokat. Folyamatosan mérik a gázfelszabadulást, és arra kérik a környéken lakókat, hogy csukják be az ablakokat.

Izlandon az elmúlt évtizedek legemlékezetesebb kitörése 2010-ben volt, akkor hatalmas mennyiségű vulkáni hamu, és por jutott a légkörbe, ami miatt Európa nagy részén repülési korlátozásokat vezettek be. A jelenlegi kitörésben nem várható hasonló esemény.

Borítókép: Izlandi parti őrség / AFP – Getty Images