Heves zivatarok, nyári meleg, majd markáns hidegbetörés!

Heves zivatarok, nyári meleg,  majd markáns hidegbetörés!

Az előttünk álló időszak változatos lesz, hiszen a nyári meleg mellett zivatarok is lesznek, majd vasárnap este hidegfront hoz újból lehűlést!

Hosszútávú hőmérsékleti anomália előrejelzés:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! ❤👇

Európai áttekintő előrejelzés:

Zivataros idővel indul meg a meleg!

Kezdi elveszíteni az időjárás téli jellegét, és fokozatosan északabbra szorul vissza a hideg. A mediterrán térségben, illetve az Atlanti-óceánon meglehetősen dinamikusnak mondható az időjárás és a következő néhány napban ez nem is lesz másképp. Jelenleg egy ciklon kimélyülése zajlik a német partvidéken. Annak hátoldalán Francia- és Németországba hidegebb levegő áramlik, míg előoldalán elindul a meleg levegő északnyugat felé. Ennek köszönhetően a kontinens középső és déli területeit meleg, változó nedvességtartalmú levegő tölti ki, így a ciklon előtt is meleg, zivataros idő lesz, majd annak hidegfrontja péntekre már Oroszország térségében záporokat okozhat. A front nem hoz lényeges lehűlést a kontinens középső és délkeleti részeire.

Elindul északra a melegebb levegő
Csütörtök éjfélre már távol jár a ciklon

Erős mediterrán ciklon, nyári meleg, heves zivatarok, majd lehűlés!

Spanyolországtól északkeletre a hét második felében egy erős mediterrán ciklon mélyül ki, ami meghozza, ha csak néhány napra is, az igazi nyári meleget Európa jelentős részére. Erőteljes délies áramlása egészen Skandináviáig juttatja a meleg levegőt. Európa déli és középső területein 20-30 fok közötti hőmérsékleteket, illetve ezt meghaladóak lesznek. Hazánkban is közel lehetünk a 30 fokhoz délkeleten.

A magasban jó messzire jut a meleg
2m magasságban várható hőmérséklet

A ciklon ugyanakkor sokfelé okoz majd heves zivatarokat, esőzéseket és nyomában viharos erejű szélre kell számítani. Ahogy halad északkelet felé, hátoldalán úgy tör majd be a hidegebb levegő. Ennek köszönhetően néhány napra ismét hidegebb lesz az átlagnál és az atlanti ciklonok dominálnak.

Nyugat-Európában hűvös, esős idő,  máshol nyári meleg!

A folytatásban úgy néz ki, hogy a kontinens két részre szakad. Az óceán felől érkező ciklonok a nyugati felét ostromolják majd, újabb adag hideget szállítva, míg egy nagy kiterjedésű anticiklon épül majd ki a keleti területeken, melybe Afrika felől igazi nyári meleg levegő érkezik. A déli részeken 30-37 fokos meleg is lehet, de hazánk is nyárias időre készülhet, időnként záporral, zivatarral!

Nyári meleg, akár kánikula
Jóval az átlag fölötti hőmérsékletek, míg nyugaton alatta.
Nyugaton ciklonális, keletebbre anticiklonális jelleg

Részletes hazai előrejelzés:

Csütörtökön élénk, néhol erős déli széllel megkezdődik a meleg beáramlása. Reggel már nem lesz fagy és napközben kellemes idő lesz. A legtöbb helyen 20-25 fokig emelkedik a hőmérséklet, csupán északkeleten nem, ahol tartósan borús idő lesz. A nyugati, délnyugati megyéket leszámítva a délutáni, esti órákban, illetve keleten főként éjszaka záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Ezeket főként keleten hevesebb kísérőjelenségek is követhetik.

Pénteken hajnalban még keleten és északkeleten lehet zápor, zivatar, majd átmeneti szünet után délután ismét keleten, északkeleten valószínű zápor, zivatar kialakulása. Főként az északkeleti csücsökben heves zivatar sem kizárt. Napközben élénk lehet a délnyugati szél. A minimumok 5-11, a maximumok 17-25 fok között lesznek.

Szombaton folytatódik a változékony, ám nyárias időjárás. A magasban továbbra is meleg, változó nedvességtartalmú levegő érkezik. Szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Este akár rendszerbe szerveződött zivatarok kialakulása sem kizárt. Egy-egy hevesebb, károkozó zivatar is lehet nagyobb jéggel és szélviharral. A minimumok 7-13, a maximumok 19-27 fok között lesznek.

Vasárnap a hidegfront előtt viharos erejű széllel további meleg levegő érkezik. Országszerte viharos lökések kísérhetik a délnyugati szelet. A legtöbb helyen 60-80km/h-s maximum széllökések lesznek, de a hegyekben 100km/h sem kizárt. Napközben szórványosan, majd délutántól a hidegfrontnak köszönhetően többfelé lehet zápor, zivatar. Ezek között akár hevesebbek is lehetnek nagy méretű jéggel és szélviharral. Késő délutántól fokozatosan északnyugatira fordul a légmozgás és megerősödik. Reggel 7-13 fok várható, napközben 18-28 fok körül tetőzhet a meleg, de délkeleten 29 fok sem kizárt.

Hétfőre virradóra még néhol lehet zápor, akár zivatar, majd napközben legfeljebb nyugaton és északkeleten lehet zápor, gyenge eső. Az északias légmozgás élénk lesz. Reggel 5-9 fok valószínű, napközben 8-16 fok lesz.

Kedden egy újabb gyenge hidegfront érinti hazánkat. Néhol zápor, zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél élénk lesz. Reggel 2-8, napközben 8-15 fok valószínű.

Szerdán elvétve lehet záporra készülni, jelentős csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél élénk lehet. Reggel 0-7 fok lesz, napközben 12-18 fok valószínű.

Heves zivatarok nyár meleg hidegbetörés

Térképek: wxcharts

Borító: Sütő Máté