Órákon belül zivatarok: felhőszakadás, jégeső, viharos szél!

Órákon belül zivatarok: felhőszakadás, jégeső, viharos szél!

A mai időjárási helyzet meglehetősen kacifántos és nehezen előrejelezhető, amit az sem könnyít meg, hogy a modellek abszolút különböznek egymástól, így tulajdonképpen 10 különböző forgatókönyv közül kell a logikusat kiválasztani.

Az időjárási modellek jelenleg:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!😊👇

Miért is bizonytalan a helyzet?

A jelenlegi helyzetből arra lehet következtetni, hogy energia szempontjából a Budapest-Szeged vonaltól keletre, esetleg délnyugaton lesz elegendő napsütés az érdemi talaj alapú konvekcióhoz, ami jelen esetben a hevesebb zivatarok kialakulásához szükséges lenne.
Egy másik paraméter a 0-6km-es szélnyírás, ami a légrétegek közötti szélirány és szélerősség különbségét jelenti. Ennek megléte szükséges szupercellák és hosszabb életű zivatarok kialakulásához. Nagyjából a Baja-Győr vonaltól nyugatra lesz kedvező szupercellákhoz, a Békéscsaba-Gyöngyös vonalig szintén hosszabb életű multicellás zivatarokhoz és ettől keletre rövidebb életű zivatarokhoz.
A nedvesség egy harmadik tényező, ami bizonytalanná teszi a helyzetet, hiszen a Dunántúlon (DNY kivétel) túl magas lesz, ott felhős, záporos idő valószínű, egy-egy zivatarral, míg a Dunától keletre több légrétegen is a kiszáradás szabhat gátat, ami keső délutántól fokozatosan megszűnhet, ám ezzel együtt az energia is fogyhat.

https://hu.sat24.com/hu/hu/visual#

Akkor hol-mire van a legtöbb esély?

Jelenleg a főváros térségében van alakulóban egy gyenge zivatarlánc, ám ez komoly gondokat nem okoz majd. A későbbiekben valószínűleg délnyugaton és északkeleten lesz érdemi konvekció. Délnyugaton az esetleges szupercellás zivatarok, majd egyre inkább vonalba szerveződött cellák okozhatnak jégesőt, viharos szelet és felhőszakadást.
Északkeleten, keleten a kellően sok energia okozhat lokális jelleggel akár heves eseményeket is. Itt a középszintű kiszáradás miatt a nagy méretű jég és a viharos erejű kifutószél lehet a befutó (micsoda szóhasználat 😀 ).
Késő délutántól, kora estétől a déli, délkeleti részeken sem kizárt akár hevesebb zivatar is, hiszen a modellek többsége nem számol a jelenlegi naposabb idővel, ami kedvező esetben még akár pozitív meglepetést is okozhat. Kisebb rendszer kialakulása sem kizárt!
Az ország jelentős részén szórványosan alakul majd ki késő estig zápor, zivatar, melyeket az említett térségeket leszámítva nem kísér majd heves esemény.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt

Kísérőjekenségek (sárga):
intenzív csapadék (15-20mm)
-erős, esetleg viharos szél (45-65km/h)
-kis méretű jég (<1cm)

Kísérőjelenségek (narancs vonaltól délre):
felhőszakadás (20-40mm)
-viharos szél (65-90km/h)
-kis valószínűséggel nagyobb méretű jég (1-2, esetleg >2cm átmérő)
-sűrű villámlás

Órákon belül zivatarok jég szél felhőszakadás

Borító: Paróczai Csilla