Tornádó Egernél?

Tornádó alakulhatott ki Eger mellett!

Egy hozzánk eljuttatott beszámoló szerint felhőtölcsért kaphattak lencsevégre hétfőn Eger mellett. A tölcsér elég masszívnak tűnik, de hogy földet ért, azaz tornádóról beszélhetünk-e, nem lehet tudni biztosan. Károkról nem érkezett hír, valószínűsíthető, hogy lakott területen kívül alakult ki. Ezen a napon több beszámoló is érkezett heves viharokról ebből a térségből ám a felhőszakadások nehezítették a képi és videós anyagok dokumentálását. A heves esőzés, az alacsony felhőalap nem kedvezett a dokumentálhatóságnak. Csak igen közel, az eseményektől pár száz méterre esetleg kilométerre készülhetett értékelhető anyag ezekből.

A hétfői napon (2021.05.17.) egy légköri modell sem számolt jelentősebb vertikális mozgással, nem támogatta a heves fel és leáramlást. Továbbá az akkori helyzetben a légkör nem kedvezett a légzuhatagok kialakulásának. Viszont az alacsony felhőalap és az örvényesség nem zárja ki tubák, tornádók keletkezését ilyen helyzetben.

Íme néhány kép és videó amelyet Nyírő Áron készített:

A távolban az esőfüggöny mögött jól kivehető a tölcsér alakja

Aznap egy másik felhőtölcsér is kialakult Orosháza mellett, ami tornádó volt. Arról is írtunk korábbi cikkünkben, amit ide kattintva olvashatnak.

Készítette: Göttli István/Erdős László