Ökológiai katasztrófa: extrém mennyiségű vegyianyag juthat a tengerbe! (VIDEÓ)

Ökológiai katasztrófa: extrém mennyiségű vegyianyag juthat a tengerbe! Videóval

Srí Lanka térségében már tizenkét napja lángol az a hajó, ami a történelem egyik legnagyobb tengeri katasztrófáját okozhatja. A lángokat ugyan megfékezték, továbbra is fekete füst gomolyok a fedélzetről, írja az index.
Jelenleg igyekeznek a süllyedő hajót a parttól távolabb, mélyebb vizekre vontatni, ám már így is jelentősen beszennyezte a partvonalat.
A hajón szállított több tonna műanyag granulátumból már így is nagy mennyiségű jutott a partközeli vizekbe és naponta 200 zsákkal szednek össze belőle a parton. Ez a granulátum azért különösen veszélyes, mert a különböző toxikus anyagokat képes magába szívni és ezt a vízi élőlények elfogyasztják, amivel az embert is mérgezik, ezért, illetve az egyéb vegyszerek tengerbe jutása miatt betiltották a halászatot 80km-es körzetben.
A hajón lévő 1486 konténerből 81 tartalmazott mérgező anyagokat (marónátronlúg, salétromsav, nátrium-metoxid), továbbá 350 tonna nehézolaj, olaj és tengeri üzemanyag van rajta.

A helyi környezetvédelmi intézet szerint a katasztrófa nagyon súlyos, a történelem egyik legsúlyosabbika lehet. Jelenleg az olajkiömlés meggátolásának sikeressége dönti el, mekkora kárt okoz a süllyedő hajót, hiszen ennyi olaj az adott területen minden felszín közeli élőlényre és az azokra vadászókra is hatással lenne.

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! 👇😊

Május 26.

Teljes cikk itt.

Borító: The Guardian videóból

Hosszútávú időjárás előrejelzésért kattints ide.