Súlyosbodó aszály!

Egyre súlyosabb az aszály hazánkban!

Gyorsan nő az aszálysújtotta területek nagysága Magyarországon, és egyelőre nem is látszik a vége a csapadékszegény időszaknak.
Az elmúlt hetekben jobbára konvektív jellegű csapadék hullott hazánkban, aminek természete, hogy kis területen igen nagy mennyiségű eső is eshet, de nagy területi eloszlásban már jóval szerényebb a helyzet. Ugyan a tavaszi, szintén száraz, aszályos időszakot némileg enyhítette a hűvös, sokszor felhős időjárás, mostanra ez már a múlté, a következő napokban hőségnek nézünk elébe!

Lássuk is a pillanatnyi helyzetet. Hogy érzékeltetni lehessen, mennyire gyorsan veszíti a talaj a meglévő nedvességet a szél, és a fokozódó meleg miatt, egy 3 nappal ezelőtti aszálytérképet nézzük meg elsőként. Kiterjedt területeken közepes, és jelentős aszály látható, de összességében a homokos, löszös vidékeken lépett fel az aszály.

Napi léptékű aszályindex
Forrás: OMSZ

A két nappal ezelőtti térkép már sokkal komorabb képet mutat, az Északi-középhegység és a Dunántúl nyugati részén kívül szinte mindenhol megjelent az aszály.

Súlyosbodó aszály!
Napi léptékű aszályindex
Forrás: OMSZ

Sajnos a tegnapi térképtechnikai okokból nem valós eredményeket mutat, a mai napra vonatkozó azonban súlyosan aszályos területek mellett szinte országosan kiterjedt szárazságot vetít elénk.

Napi léptékű aszályindex
Forrás: OMSZ

Bár néhány területen meglehetősen sokat esett az eső, sajnos a 30 napos csapadék anomália az ország szinte egészén negatív értékeket vett fel. Többfelé több, mint fél havi mennyiség hiányzik.

Csapadékösszeg anomália térkép
Forrás: OMSZ

Ami még szemléletesebb, a talaj felső 20cm-es szelvényének víztartalma. Ebből a rétegből képesek vizet, és tápanyagokat felvenni termesztett növényeink többsége. Ez a réteg azonban, a szél, és a meleg miatt szinte teljesen kiszáradt.

Talajnedvesség a talaj felső 20cm-es szelvényében
Forrás: OMSZ

Végezetül nézzük meg, mi várható a folytatásban. Sajnos országos esőzés nem valószínű, de a következő napokban egy-egy területen ismét nagy mennyiségű csapadék várható, ugyanis a fokozódó hőséggel megjelennek a hőzivatarok, ahogyan például ma délkeleten volt is néhány zivatarcella. Ezek közös jellemzője, hogy szinte egy helyben állnak, és képződnek újra, így az adott térségben 10mm feletti eső is hullhat, azonban kis kiterjedésük miatt ez nem sokat fog enyhíteni az aszályhelyzeten.

Jövő hét szerdán látszik egy hidegfront érkezése a GFS fáklyadiagrammján, ami több fokos lehűlést, és záporokat is hozhat, azonban a mennyiség addig még változni fog, vélhetőleg elvesz belőle a modell.

A 850hPa-os magasságban (~1500m) várható hőmérséklet és csapadék előrejelzési fáklyadiagram.
Előrejelző modell: GFS
Forrás: Wetterzentrale.de

Ismét a GFS modellt hívtam segítségül, egy másik weboldalról, itt a területi eloszlását láthatjuk a csapadéknak, a főfutás alapján. A nagyja csapadékot a szerdai zivatarrendszerből várja, ami jelenleg eléggé kérdőjeles még, így a gazdálkodók erre nem hagyatkozhatnak.

Összesített csapadéktérkép június 24, éjjelig.
Előrejelző modell: GFS
Forrás: Wxcharts.com

Hogy némi pozitívumot is említsek, a búzatermésre kifejezetten jó hatású, hogy a betakarítási időszakban nem éri sok eső a földeket, ez a minőségre kedvezően hathat, várhatóan nagyobb arányban lehet emberi fogyasztásra használni legbecsesebb növényünket.

A térképek forrása sorrendben: met.hu, wetterzentrale.de, wxcharts.com

Borítókép: OMSZ / Tarkó Péter