Súlyos aszály, tűzgyújtási tilalom!

Súlyos aszály alakult ki az ország harmadán, tűzgyújtási tilalmat rendeltek el!

Legutóbbi, az aszályról szólü cikkünk óta jelentősen súlyosbodott a helyzet, immár az ország közel harmadán alakult ki súlyos aszály, és csupán magasabb hegységeinken megfelelő a talaj vízellátottsága.
Sajnos a következő napokban is marad a forró időjárás, esély mutatkozik az abszolut maximum érték megdöntésére is, miközben lokális csapadék várható csupán.

Nézzük a helyzetet részletesen.
Az elmúlt 60 napban az átlagosnál kevesebb csapadék hullott hazánk nagy részén, így a talajok felső 50cm-es rétegében lassú kiszáradás kezdődött, a felső 20cm-es szelvény pedig mostanra már minimális, a növények számára hasznosítható vizet tartalmaz.

Komoly víűzhiány alakult ki a talaj fe4lső rétegeiben!

A mintegy 2 hete tapasztalható erőteljes melegedés következtében gyorsan eszkalálódott a helyzet, amit jól szemléletnek az aszályindex térképek.

Súlyos aszály!

Ahogy a fenti térképeken is látható, alig 1 hét leforgása alatt az egész országban felütötte fejét a szárazság, mégpedig nagy területi átlagban nem várható komolyabb csapadék a következő napokban sem, miközben a hőmérséklet csúcsértéke rendre 35 fok körül fog alakulni, majd a pénteki hidegfrontot követően 30 fokos maximumok várhatóak.

A Katasztrófavédelem tűzgyújtási tilalmat rendelt el több megyében is, kérünk minden olvasónkat, fokozottan figyeljen a tűzmegelőzésre az ország teljes területén, ne csak az alábbi térképen látható megyékben.

Forrás: Katasztrófavédelem

Térképek: met.hu
Borítókép: met.hu

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!