Holnap már 40fok is lehet!

Holnap, azaz csütörtökön tetőzik a 2021-es nyár első hőhulláma. Az utóbbi napokban is már több helyen, többször mértek 30fok feletti hőmérsékletet, ám ez a mai nap tovább fokozódik, holnap pedig főként a Dél-alföldön a 40fokot is elérheti, vagy akár pár tized fokkal át is lépheti a hőmérséklet!

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Mint az Országos Meteorológiai szolgálat reggel közzétett, tegnap mért maximum hőmérsékleti térképén látható, az Alföldön többfelé 35fok körül alakult a maximum hőmérséklet, sőt, Tiszaalpáron 37,4fokig melegedett a levegő! Ez a napi maximum rekordot viszont nem érte el, így az nem dőlt meg.

Fokozódni fog!

Mind a mai, mind a holnapi nap folyamán további, az eddigieknél is forróbb levegő árasztja el hazánk térségét, emiatt az eddig tapasztalt forróság ennél is tovább fokozódik.

Országos Meteorológiai Szolgálat – Arome modell –

Az Arome modell (A Lengyel Um modellhez hasonlóan) a holnapi tetőzést a Dél-alföldön 40-41fokra várja, mellyel közel kerülhetünk az abszolút melegrekordhoz is ( 2007, Kiskunhalas, 41,9fok) de ez a melegrekord várhatóan nem fog megdőlni.

A hőséget egy hidegfront csillapítja a pénteki napon északon, északnyugaton, szombatra pedig már országszerte. Ekkor a hőmérséklet 26 és 32fok között alakul, majd újabb hőhullám érkezhet.

A hidegfrontról és a hozzá kapcsolódó zivatarokról, illetve az újabb hőhullámról a későbbiekben részletesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

Fontos! Mindenki fogyasszon 3-4liter folyadékot (lehetőleg vizet, ásványvizet), és lehetőség szerint kerüljük a szabadban tartózkodást 11 és 16óra között. Figyeljünk oda egymásra! A hőség a gyerekekre, idősekre és a hajléktalanokra különösen veszélyes!

Kiemelt kép: Kenézné Mária, Szeged, 2021. 06. 22. ( MetKép – a Természet csodái)

Várjuk olvasóink képeit a csoportunkba!