Ítéletidő csapott le Magyarországra, Sellyén 245 házban keletkezett kár!

Ítéletidő csapott le Magyarországra, Sellyén 245 házban keletkezett kár!

A pénteki viharok miatt eddig összesen 281 esetben volt szükség a tűzoltók munkájára. A legtöbb beavatkozásra a Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom megyékben és Budapesten volt szükség. Somogy, Vas és Zala megye kivételével minden megyében keletkeztek viharkárok.

A tűzoltói beavatkozások nagy részét kidőlt fák és letört faágak eltávolítása adta. A faágak utakra, autókra, házakra, elektromos vezetékekre dőltek, ezeket kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.
Pest megyében és Budapesten több lakóházba is belecsapott a villám és kigyulladt a tetőszerkezete. Volt ahol épületek tetejét és kéményét is megbontotta az erős szél, sok helyen pedig a dió és tojás méretű jégeső rongálta meg a házak tetejét. Baranya megyében eddig több mint háromszáz sérült házról érkezett bejelentés, ezeknek a tetejét rongálta meg a szél, vagy a jég. Az eddigi adatok szerint Sellyén 245, Drávaiványin 61, Okorágon pedig 21 épületben keletkezett kár, írja a katasztrófavédelem.

Bogdán János képei, Sellyéről:

A heves viharok után lenyűgöző mammatus felhőzetek voltak tapasztalhatók Budapesten is:

Polyák Bence képe, köszönjük!

Zivatarfelhő felhődudorokkal, melyet emlőfelhőnek is neveznek. A zivatarfelhők egy járulékos felhőképződménye, mely a zivatar üllőjén alakul ki. A mammák azaz a felhődudorok megjelenése komoly légköri labilitást jelez. A nagy sebességgel feláramló, majd szétterülésre kényszerülő levegő az üllőben lefelé is mozog, és ez hozza létre a mammákat. Heves zivatarok előhírnöke.

Holnap özönvízzel kísért viharok jönnek, részletek ITT.

Borítókép forrása: Polyák Bence