Óriási területek váltak a tűz martalékává!

Hatalmas területek égtek le világszerte, óriási pusztítást végeztek az erdőtüzek.

Az idei év hazánkban az aszály éve, azonban világszerte rengeteg gondot okoz a szárazság. Az elmúlt hetekben a Törökországi és Görögországi tüzektől volt hangos a sajtó, szerencsére ezeken a területeken sikerült ellenőrzés alá vonni, illetve eloltani a tüzek nagy részét.
Floridábanis hatalmas erdő és bozóttüzek pusztítanak, a lángok mostanra 3,9 millió hektárt égettek fel és még nincs vége az erdőtűznek.

Szibériában, elsősorban Jakutföldön is hihetetlen mértékű a pusztulás, mintegy 9,4 millió hektáron tomboltak, tombolnak a tüzek, amik szinte kivétel nélkül csak légi úton megközelíthetőek, így oltásuk is igen nehéz.
A fő baj, hogy az USA-ban, Oroszországban és Kanadában ez még csak az “erdőtűzszezon” kezdete, ott még igen nagy területeken csaphatnak fel a lángok, miközben már Európára is ráborult Ázsia és Észak-Amerika erdőtüzeinek füstje.

Hazánkban is kritikus a helyzet, országos tűzgyújtási tilalom van jelenleg is! A szárazság miatt most egy cigarettacsikk is komoly tűzhöz vezethet, ezért mindenkit elővigyázatosságra és a szabályok betartására kérünk! Minél kisebb esélyt adunk a tüzeknek, annál több természetközeli élőhely maradhat meg!

Borítókép:
Controllálatlan erdőtűz pusztít Evián, Görögország második legnagyobb szigetén.
Forrás: Reuters