Viharos széllel, és zivatarokkal érkezik a hőségzáró lehűlés!

Viharos szél várható a front mentén!

Estétől érkezik a hőségzáró hidegfront! Addig viszont az ország majdnem egész területén hőségnapra, az Alföldön pedig forró napra kell számítani, délkeleten 38, de akár 39 fok sem kizárt.

Azonban az késő délutáni, kora esti óráktól kezdve a front előterében kell nem szervezett formában záporokra, zivatarokra készülni, köztük hevesebbekre is. Estétől pedig északnyugat felől érkezhet a hidegfront, melynek köszönhetően az ország északi és nyugati részén várható zivatar, akár zivatarrendszer. A zivatarrendszer várhatóan a Dunántúlon szétesik, azonban egyes modellfutások szerint végighaladhat a rendszer az országon ( ám ez kevésbé esélyes). Ebben az esetben országosan hevesebb zivatarok is kialakulhatnak.

Szél

A front mentén zivataroktól függetlenül erős, viharos szélre kell számítani. Akár 90km/h-t meghaladó széllökés sem kizárt, így a szellőztetést ne most éjszakára tervezzük. Zivatarok környezetében akár 100-110km/h-s lökés sem kizárt. Ahol szárazon vonul át a front ott porvihar sem kizárt.

Figyelmeztetés heves zivatarokra

Narancssárga:

  • Heves zivatarok várhatóak, itt akár szupercella sem kizárt
  • Nagy méretű 3-5cm-s jég
  • Viharos, akár orkán erejű szél
  • Zivatarrendszer haladhat itt végig

Citromsárga:

  • Heves zivatarok itt is kialakulhatnak, ám kisebb számban
  • Fő veszélyforrás itt is a jég és a viharos szél!


Hova, mikor érkezhet?

Az északnyugati határon este léphet be, a főváros környékére éjfélre, Szeged- Miskolc vonalra hajnal 1-2 körülre, délkeleti, keleti határra pedig reggel 5-6 körül érkezhet a hidegfront!

A front mögött megkezdődik a hideg levegő beáramlása, az ország nagy részén a maximum még holnap reggel magasabb lehet, mint délután.

Tájékozódjon a front helyzetéről, kövesse a riasztásokat!

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik