“Brutális telünk lesz, hóvihar, jégkorszak és minden is”!

“Brutális telünk lesz, hóvihar, jégkorszak és minden is”!

A szemfüles olvasóink valószínűleg levonták a címből is a következtetést, hogy a napokban megjelent hasonló című cikkek némi humort tartalmaznak akaratuk ellenére is. Persze minden év őszén megtudjuk, hogy az idei tél lesz a  valaha volt legdurvább, amikor az eszkimók is vacogva majszolják a keményre fagyott pingvineket a szegedi Kárász utcán, mégis a végére kiderül, hogy egy gyatra telet tudtunk le.

Most akkor mi is az igazság? Tényleg tudják a meteorológusok, hogy január első napjaiban a sarkvidék nyaralni indul hazánkba? A válasz: … Majd kiderül a cikk végére.

Honnan van ez a fenomenális ötlet a címadáshoz?

Talán a legfontosabb kérdés, hiszen mi már csak átvettük több hírportáltól az ötletet, mi szerint brutális telünk lesz és jégkorszak köszönt be. Valószínűleg a gondolat kiindulási pontja nagyobb rejtély, mint a jövő januári időjárás. A kattintásokért folyó csatán túl némi hülyének nézés is kell hozzá, de talán az önégetés lehet a dolog nyitja.

Miért várható “brutális jégkorszakos tél”?

A Severe Weather Europe meteorológusa néhány globális áramlási viszonyt és sztratoszferikus termodinamikai folyamatot kielemzett, ami szakmailag teljesen megállja a helyét, ám ezt a médiának sikerült elbarmolnia.

Az eredeti cikket ide kattintva lehet elolvasni.

Viszonylag egyszerű a dolog összefoglalója. A sarkvidéken nagy adag hideg halmozódik fel, amit a sarki légörvény, a poláris vortex tart a helyén. Ha az örvény gyengül, a hideg megindul Európa felé és ekkor következik be a mindmegfagyunk.

A vortex gyengülését az úgynevezett hirtelen sztratoszferikus melegedés okozza, ami akár 30-40 fokos melegedést is jelent a mi időjárásunk légrétege fölötti légrétegben (na ezt jól megmondtam).
Ezt a melegedést az alsó légréteg erősödő áramlásai segítik elő, amihez dinamikus, avagy ciklonokkal tarkított idő szükséges. Ha ez mind teljesül, akkor szabadon megfagyhatunk.

Tél karácsony jégkorszak hóvihar
Ha erős a vortex karácsony locsog, ha gyenge akkor mindmegfagyunk.

Mikor jön a jégkorszak?

A mese új részéről még nem tudunk semmit, de jobbára az időjárás is ilyen, ami a telet illeti. Ez az előrejelzés szerint december végén alakulna át az időjárás lényegesen és egy kemény hidegleszakadás hozná el nekünk az igazi hideg telet. Persze ez nem zárható ki, hiszen valóban ezek az áramlási viszonyok bizonyos pontatlanság mellett megbecsülhetőek, de addig még sok víz folyik le a homlokunkon…vagy valami ilyesmi.

Igyekeztünk minél brutálisabb borítót választani. Forrás: conserve-energy-future

A mai időjárás előrejelzés itt olvasható.