Erőteljes lehűlés kezdődik!

Erőteljes lehűlés kezdődik!

A következő napokban fokozatos, erőteljes lehűlés kezdődik, több fokkal az átlag alatti értékekre számíthatunk!

Az elmúlt hétvégén, de még a hét erlején is kellemesen meleg, nyarat idéző időjárásunk volt, amit csak az élénk, olykor erős szél zavart meg, elsősorban a Dunántúlon. Nos, ennek vége, mégpedig egy tőlünk messze északra, a Baltikum területén ólálkodó, erősen kimélyült, hatalmas kiterjedésű ciklonnak köszönhetően. Ennek a ciklonnak a hidegfrontja érte el az ország nyugati területeit tegnap este, sok esőt és néhány zivatart is hozva.

Erőteljes lehűlés kezdődik!


Szerdán délelőtt már a Tiszántúl nyugati határán járt a hullámzó hidegfont, a front mentén tartós esőt okozva, beágyazott záporokkal.
Mikor a front hétfőn elérte a Földközi-tenger medencéjét, egy mediterrán ciklont alakult ki, ami hatalmas mennyiségű csapadékot okozott, eddig elsősorban Észak-Olaszországban. A mediterrán ciklon tőlünk délre halad el, azonban a következő 24 órában jelentős mennyiségű esőt hoz a Dunántúlra, a legtöbb csapadékot délnyugaton mérhetjük.

Csütörtöktől egy anticiklon húzódik Közép-Európa fölé, mely súlypontjával északkeleten található, és áramlási mezejébe kerülve szibériai eredetű, hideg légtömegek érnek el minket. Az országrészek között jelentős eltéréseket tapasztalhatunk a következő napokban.
Csütörtökön a Tiszántúlon még 15-18 fokig melegszik a levegő, míg a Dunántúlon csupán 12-14 fok várható, a keleti, északkeleti szél északkeleten élénk lehet.
Pénteken a Dunántúl déli felén várható a leghidegebb, ott 12-14 fok körül lehet a maximumok, míg az ország többi részén 15-18 fok is lehet a legmelegebb órákban és ismét északkeleten lehet élénk a keleti, északkeleti légmozgás.
Szombaton országszerte 12-14 fok között alakul a maximum hőmérséklet, csupán délkeleten lehet 15-16 fok kora délután. Az északkeleti szél sokfelé megélénkül napközben.
Vasárnap északkeleten lesz a legenyhébb az idő, ott 12-14 fok is lehet, míg az ország döntő részén 10 fok körül alakul a maximum hőmérséklet, ami több fokkal az átlag alatt van. Az északkeleti szél ismét élénk, helyenként erős lesz.

Szerencsére az éjszakák nem lesznek nagyon hidegek, szombat reggelig 8-10 fok várható a hajnali órákban, míg vasárnap 5-10 fok körül fog alakulni a minimum hőmérséklet, északon lesz a leghidegebb.
Sajnálatosan a Tiszántúlon csütörtöktől nagy mennyiségű csapadék már nem várható, így ott továbbra is marad az aszály.

Frissítés: A hétvégén az újabb modellfutások alapján már fagyhat!

Borítókép és térkép: Wxcharts.com