Hétvége: markáns lehűlés, újabb 30-50mm esővel!

Hétvége: markáns lehűlés, újabb 30-50mm esővel!

A szombat hajnalról már korábban írtuk, hogy csípős lesz és fagyhat is az ország több pontján. Napközben még kellemes idő lesz, csak a déli határ közelében lehet borús az idő, ott gyenge eső is eshet. Máshol napos, változóan felhős égbolt mellett 13-17 fokig emelkedik majd a hőmérséklet.
Vasárnap egy mediterrán ciklon nedves levegője és egy hideörvény éri el hazánkat, melynek csapadékmezeje még nem tudni pontosan milyen pályát ír le, de legjobb eséllyel a mostanihoz hasonlóan a Dunántúlon eshet a legtöbb eső, míg északon és keleten csupán minimális mennyiség valószínű. Az örvény egészen keddig a környéken lesz, így akár több napos esőzés lehet az ország egyes tájain, ahol 30-50mm eső sem kizárt (egyes számítások szerint ennek közel duplája is eshet, de vannak olyan frissítések, amik töredékét várják, így ez egy lehetséges forgatókönyv).
Emellett a magasban kimondottan hideg levegő áramlik fölénk, így hajnalban a derült tájakon, ami esetleg az északi részeket, Dunántúl északnyugati fele lehet, ismét fagyhat, míg napközben a csapadékos tájakon 6-10 fok körül tetőzhet a maximum. Mivel az 1500m-es magasságban -1, -2 fok lesz, az ország nyugati csücskében található Kendig-csúcson a hajnali órákban (inkább hétfőn) csak kevesen múlhat a halmazállapotváltás, bár valószínűleg nem történik ilyen.

Hétvége előrejelzés ciklon eső
Újabb adag eső érkezik (GFS)
Ellenpéldaként az ECMWF modell inkább keletre vár több esőt, míg a Dunántúlon megjelenő mennyiségek java csütörtökön és pénteken hullik.
Hűvös idő lesz vasárnap
Kimondottan hideg lesz az átlaghoz képest 850hPa-on (kb. 1500m)

A folytatásban ciklonokkal tarkított idő vár Európára és hazánkban is mozgalmas lehet az időjárás. Még nagy a bizonytalanság a hőmérséklet és csapadék terén is, hiszen minimális változás az északról érkező ciklon pályájában jelenthet síkvidéken is havat, mint ahogy azt a tegnap esti GFS modell már pedzegette, illetve 14-18 fokos enyhébb időt is. Amikor aktuális és biztosabb lesz, írunk róla!

A legfrissebb számítások is az átlagnál 6-8 fokkal hidegebbet várnak jövő héten
A tegnapi 10-12 fokkal hidegebbel számolt
Még a havazást is belengette síkvidéken. Azért ennek nem sok esélye van 🙂

Térképek: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső