Hosszú hétvége: napsütés után országos esőzés!

Hosszú hétvége: napsütés után országos esőzés!

A hosszú hétvége időjárása nem lesz egyértelműen kellemes, ezért a naposabb felét mindenképp érdemes lesz kihasználni, hiszen hétfőn elromolhat az idő.

Szombaton hajnalban még főként a Tiszától keletre és északon fagyhat, ezeken a helyeken pára és köd képződhet. Máshol már az időnként megélénkülő szél miatt tiszta, egy pár fokkal enyhébb idő lesz. Napközben sokat süthet majd a nap és az ország jelentős részén 15 fok fölé kúszhat a hőmérő higanyszála, de néhol a 20 fokot is megközelítheti.

Vasárnap hasonló idő lesz, mint szombaton, a déli szél napközben élénk, erős lesz és kellemes napos, meleg idő valószínű. A reggeli ködfoltok északon is feloszlanak.

Hétfőn, halottak napján már kevésbé lesz szép idő. Bár a két főbb globális modell, az ECMWF és a GFS némileg eltérnek egymástól a mediterrán ciklon érkezését illetően, mind a 2 modell vár csapadékot. Amennyiben az általunk vázolt forgatókönyv jön be, aminek elég jók az esélyei, országszerte jelentős mennyiségű eső eshet, a Dunántúlon akár 40-50mm-t elérő adag is. A maximumok is visszaesnek, néhol 10 fok köré.
(Megj.: amennyiben a másik jön be, csak este erkezne a jelentős csapadék és a zöme kedden esne le, 30-50mm.)

Hosszú hétvége halottak napja esőzés előrejelzés
Ennyi esőt vár a GFS hétfőre

A november télies fordulatot hozhat. Részletek itt.

GFS térkép: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!