Erős napkitörés történt

Erős napkitörés történt

Tegnap délután X1-es erőségű napkitörést észlelt a NOAA űridőjárással foglalkozó intézet. A kitörés a Föld irányába történt így szombaton G5-ös skálán G3-as erőségű geomágneses vihar éri el a Földet.

A G3-as vihar elsősorban a műholdakra, űrhajósokra veszélyes. A Földön rádiós kommunikációban, és a radarok működésében okozhat zavarokat, legrosszabb esetben a sarkkörökhöz közeli települések áramellátásában is gondot okozhat.

A Nap mágneses terének instabilitása vagy egyensúlyvesztése, melynek következtében a térszerkezet hirtelen megváltozik, jelentős energia szabadul fel és a kiegyensúlyozatlan mágneses erők hatására a korona anyagának egy része kidobódik. Amikor a Föld a kidobott anyag útjába esik, és a földi magnetoszférának ütközik, akkor keletkezik a geomágneses vihar. (wikipedia)

1859-ben dokumentálták a legerősebb geomágneses vihart, ekkor az északi fényt szinte mindenhol látni lehetett, még az Egyenlítőhöz közel is. A távíróhálózatban pedig leállást okozott, egész Európában és Észak-Amerikában.

Borítókép forrás: Flickr NASA Goddard Space Flight Center