Hosszútávú előrejelzés: télies fordulat is jöhet- fagyok, havazás!

A hónap második felétől téliesebb fordulat is jöhet!

Ma estétől éjszakától egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, hegyekben akár havazásra, magasabb csúcsaink akár ki is fehéredhetnek, erről részletesebb itt olvashat.

Forrás: wetterzentrale, jól látható hogy jövő hét végétől a tagok nagy része a sokéves átlaghoz, vagy éppen az alá megy.

Majd melegedés kezdődik keddtől, csapadékra nem kell számítani. A hét közepétől megjelenhetnek a pára- illetve ködfoltok. Reggelente gyenge fagyra, fagyra, délutánonként 10-15 fok közötti maximumra van kilátás. Majd a hét utolsó napjaitól, jövő hét elejétől folyamatos lehűlésre kell számítani, ám ezzel együtt a ciklonok tevékenysége is megindul, így egyre nagyobb esély mutatkozik 15- től egy télies fordulatra, akár a szezon első síkvidéki havazásával ( ez azonban még meglehetősen bizonytalan, de az amerikai GFS modell futások óta támogatja a havazás – sőt jelentős havazás esélyét-).

Az európai ECMWF is az átlagnál hidegebb időt vizionál . Forrás : met.hu
GFS modell országos havazással számol, azonban ez még a jövő zenéje.
Vannak egészen elképesztő futások is! ( Ennek sok esélye nincs)

Szóval a havazást még kijelenteni nem lehet, azonban a modellek a hidegebb, egyre téliesebb periódus felé kacsingatnak, a komolyabb fagyok megjelenhetnek.