Mediterrán ciklonok jönnek: havazás kontra tavasz!

Mediterrán ciklonok jönnek: tavasz kontra havazás!

A hét első napjaiban jelentős hidegleszakadás éri el hazánkat és a kontinens déli részeit, így nálunk fagyos reggelek lesznek, míg a mediterrán térségben ciklon képződik. Részletek itt.

Mediterrán ciklon havazás tavasz időjárás előrejelzés

Fontos megjegyezni, hogy az időjárási helyzet a mediterrán ciklonok pályájától függ, amiket nagyon nehéz pontosan előrejelezni. Néhány 10km-es változás, akár 10 fok különbséget is jelenthet, ezért a feltételes mód!

Csütörtökön mediterrán ciklon képződik Olaszország térségében, mely pénteken éri el hazánkat. Ennek a pályája még némileg bizonytalan. Egyelőre valószínűbb a döntőben folyékony halmazállapotú csapadék, de nyugaton és a hegyekbe  havas eső és hó is eshet. Egyes számítások szerint (GFS) a hideg nagyobb területet öntene el és péntek este az ország jelentős részén átválthatna hóba, azonban jelenleg nem ez a legvalószínűbb folytatás.

A GFS modell már péntek délután fagyos levegővel számol.
Néhány centiméter megmaradó havat is vár ez a modell

Szombat este, majd vasárnap este is érkezhet egy-egy ciklon. Ezekkel már némileg nagyobb a modellekben az egyetértés, ugyanis a hideg levegő délebbre jutna és emiatt nagyobb területet érintene. Szombaton/vasárnap elsősorban a Dunántúlon és északon van esély szilárd csapadékra, míg keleten, délkeleten akár tavaszias meleg is lehet és a 10 fokot is meghaladhatjuk, sőt a határ közelében 13-15 fok is lehet.
A vasárnap este/hétfő reggel érkező ciklon, mivel lényegében az előző légörvény által lerántott hidegre érkezhet, elképzelhető, hogy jelentősebb havat is hozzon.

Hétfőn már az ECMWF is országosan fagyos levegőt vár
A havat sem spórolja ki. Bár ez a mennyiség túlzó, nem kizárt!

Térképek: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!