Hidegbetörés, havazás és 100km/h-s szélvihar érkezhet a folytatásban!

Hidegbetörés, havazás és 100km/h-s szélvihar érkezhet a folytatásban!

A hétfőn érkező hidegfront kisöpri a ködöt hazánkból, ezért többfelé melegebb lesz, mint vasárnap volt. Viharos, többfelé 70-80km/h-s szél lesz, de néhol a 100km/h-t is megközelítheti a maximum szélerősség, továbbá hózáporok is lehetnek! Részletek itt.

A folytatásban kedden reggel országszerte fagyhat, -1, -7 fok valószínű, keleten a hidegebb, majd nappal 5 fok körüli, alatti maxok lesznek. Változóan felhős idő valószínű.
Szerdán éjszaka erős fagy valószínű, keleten ismét, a Kiskunságban és északon  -10 fok alá hűlhet a levegő. Nappal átmenetileg megenyhül, csütörtök hajnalban pedig köd képződik.

Csütörtök napközben egy markáns hidegbetörés éri el majd hazánkat, melynek nyomán több hullámban érkezhetnek eleinte záporok, majd hózáporok, sőt hózivatar sem kizárt. Emellett viharossá fokozódik az északias szél, ami sokfelé 70-80km/h-s lesz, de főleg a főváros térségében és a hegyekben a 100km/h-t is elérheti, meghaladhatja.
A magasban napokig erősen fagyos levegő lesz fölöttünk és konvergenciavonalak mentén az ország több pontján kialakulhat hózápor, havazás, így lokálisan a jövő hét második felétől több centiméter hó is hullhat. A folytatásban is többször havazhat, akár országos jelleggel is van esély hóesésre!

Hidegbetörés havazás szélvihar előrejelzés
A magasban erősen fagyos levegő áramlik fölénk. Forrás: wxcharts
Viharos, a hegyekbe akár orkán erejű széllel érkezhet. Forrás: omsz
A fáklya-diagram kezd érdekessé válni. Forrás: wetterzentrale