Visszatérhet még a havazás és a téli hideg?!

Visszatérhet még a havazás és a téli hideg?!

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon lesz-e még téli hideg vagy vége és itt a tavasz. Alapvetően ez egy nem egyszerűen megválaszolató kérdés, ám bizonyos tendenciákat figyelembe véve egy közelítő kép adható a várható folytatásról.

A héten eleinte még marad a tavaszias idő, 12-15 fokos meleggel, majd a hétvégén egy hidegfront hoz valamivel hidegebb levegőt. Sokfelé lehetnek szombaton záporok, a hegyekben hózáporok. Ez a kis lehűlés nem lesz hosszú életű.

Kezdeti meleg
Hétvégén lehűlés

Ha az alábbi ábrákat megnézzük, látható, hogy az 1500m-es magasságban vett hőmérsékleti értékek igen hullámzóak lesznek. A kontinens időjárását a heves, “bombaciklonok” fogják meghatározni a következő hetekben is. Ezek a légörvények ugyan többször is fagyos levegőt hoznak magukkal a magasban, az óceáni eredet miatt különösebb hideg nem lesz. Jellemzően gyorsan átvonuló frontok jelentkeznek a modelleken, így a frontérzékenyeknek nehéz heteik lehetnek.
Bár a hideg levegő vissza-visszahullámzik, tartós téli időnek kicsi az esélye egyelőre. Ennek ellenére a február vége és március eleje gyakran hoz télies időt, így ez továbbra sincs kizárva, bár sokkal inkább statisztikai alapja van a feltételezésnek, mintsem a modellek előrejelzésén alapuló.

Igazi hullámvasút:

A lenti ábrák a csapadékot jelölik, ahol a lila a hó, a többi szín az eső. A jövő héttől egyre több esélye van csapadéknak, mediterrán ciklonok is képbe kerültek és időszakosan havazás is lehet amellett, hogy a nyárra emlékeztető zivatarok is megjelenhetnek. Jelentős, tartós havazás nem valószínű belátható időn belül, de a jövő hét közepén, második felében időszakosan eshet hó.

Több ciklon csapadékrendszere is érintheti hazánkat:

Ha az alábbi fáklya-diagramot elemezzük, látszik a hőmérséklet (felső vonalak) nagy szórása, azaz a bizonytalanság és az átlagnál jobbára magasabb értékek. Emellett a csapadék (alsó vonalak) is mozgolódik. Ezt elemezve minimális az esélye a következő két hétben komolyabb téli fordulatnak, amit a folyamatos óceáni áramlás gátol.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Tél havazás hideg
Forrás: wetterzentrale

Térképek: wxcharts