Ma: meleg, majd délután hidegfront érkezik!

Meleg, majd délután hidegfront érkezik!

Csütörtök délelőtt

A reggeli, illetve délelőtti órákban a keleti tájakon egy melegfronthoz tartozó csapadékzónából még előfordulhat eső, zápor. A délelőtt folyamán kelet felé elhagyja az országot. Átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Délelőtt a déli, délnyugati szelet kísérhetik élénk, délen és északkeleten erős, egy-egy viharos széllökés is várható.

Eleinte melegfront felhőzetéből várható eső, zápor

Csütörtök délután

A délután folyamán északnyugat felől a Dudley nevezetű viharciklonhoz tartozó hidegfront eléri hazánkat, maga a viharciklon Észak-Európa felett helyezkedik el. A front előterében illetve a front vonalon záporok is kialakulhatnak, némely intenzív cellát zivatartevékenység, viharos szél is kísérhet. A déli, délnyugati szél az érkező hidegfront miatt fokozatosan északnyugatira fordul és megerősödik, viharossá fokozódik. A legerősebb széllökések az északi országrészben várhatóak, itt elérhetik az óránkénti 70-90 km/h-t, illetve a magasabban fekvő tájakon meg is haladhatják a 90-100 km/h-t.

Délután záporokkal érkezik a hidegfront

Az érkező hidegfront előtt a legmagasabb hőmérséklet általában +8 és +18 °C körül alakulhat, azonban nyugaton, északnyugaton +20 °C is előfordulhat.

Közel 20 fok is lehet ma

Összefoglalva a reggeli órákban egy melegfronthoz tartozó csapadékzónából eshet kisebb eső, zápor, majd délelőtt kelet felé elhagyja az országot. A délután folyamán megérkezik a Dudley viharciklonhoz tartozó hidegfront, a front előterében és a front vonalon záporok alakulhatnak ki, némelyik intenzív cellát dörgés, villámlás, viharos szél kísérhet.

Viharos szél

Napközben a dél, délnyugati szelet kísérhetik sokfelé élénk, délen és északkeleten erős, viharos széllökések. Majd a délután folyamán az érkező hidegfront hatására fokozatosan északnyugatira fordul és erős, viharos lökések kísérik. A legerősebb széllökések a térképen lilával jelölt tájakon várhatóak, itt elérhetik az óránkénti 70-90 km/h-t, a magasabban fekvő tájakon 90-100 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak. A térképen piros színnel jelölt tájakon 61 – 80 km/h körüli széllökések várhatóak, déli megyékben lesz a leggyengébb a szél. 
Péntekre virradó éjszaka első felében is erős, viharos lesz a szél, majd a hajnali órákra mérséklődhet a légmozgás.

Várható maximum széllökések

Széltérkép fotó: MTI

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt

Borítókép fotó: MetKép Team / Sütő Máté