Top 10 kriptovaluta 2022

Top 10 kriptovaluta 2022

A kriptovaluták világa első pillantásra igencsak bonyolultnak tűnhet, főleg ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg több ezer kriptovaluta létezik. Vannak itt stabilcoinok, ERC-20 token, decentralizált és centralizált tőzsdék token, mém alapú kriptovaluták és még számos más. Habár a tapasztalt befektetők már ismerik a legjelentősebb kripto valutákat, a kezdők gyakran elriadnak a digitális valuták hatalmas számától. 

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a 10 legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovalutát 2022.

  1. Bitcoin

A Bitcoint valószínűleg kevés embernek kell bemutatni, hiszen a Satoshi Nakomoto által létrehozott digitális valuta már több, mint tíz éve számít a kriptovaluták koronázatlan királyának. Habár számos más kriptovaluta tranzakciói alapulnak blokklánc technológián, mindezt a Bitcoin tette lehetővé, hiszen általa ismerte meg a világ ezt a  forradalmi technológiát. Sikeréről mi sem tanúskodik jobban, mint hogy jelenleg egyetlen bitcoin több, mint 60,000 dollárt ér, öt évvel ezelőtt pedig még az 1000 dolláros mérföldkövet sem érte el.

  1. Ethereum

Az Ethereum habár a második legnagyobb kriptovalutának számít, valójában sokkal több, mint egyszerű fizetőeszköz. Azon kívül, hogy digitális fizetőeszközként is megállja a helyét, az Ethereum egy blokklánc platform is, amelyen a fejlesztők okos szerződések, decentralizált alkalmazások és nem-helyettesíthető tokenek segítségével hozhatnak létre újabbnál újabb forradalmi alkalmazásokat.

  1. Binance Coin

A Binance Coin a Binance kriptovaluta tőzsde natív tokene, mellyel kereskedhetsz és kifizetheted vele a Binance tranzakciós díjait. Habár eleinte csupán az volt a rendeltetése, hogy megkönnyítse a Binance tőzsdén való kereskedést, ma már használható kereskedésre, fizetés feldolgozásra, sőt, még akár szállást is foglalhatunk vele.

  1. Tether

A kriptovaluták többségével ellentétben a Tether a stabilcoinok csoportjába tartozik, ami azt jelenti, hogy stabil árral rendelkezik. Az árstabilitást a Tether úgy tudja elérni, hogy minden egyes kibocsátott USDT amerikai dollárral van fedezve. Ennek a tulajdonságának köszönhetően ez a kriptovaluta számos olyan befektető tetszését nyerte el, akik ki szeretnék használni a kriptovaluták által nyújtott előnyöket, a folyamatos áringadozás nélkül.

  1. Cardano

A Cardano leginkább a proof-of-stake hitelesítési mechanizmus korai alkalmazásként ismert. Ez a módszer csökkenti a tranzakciók feldolgozásának idejét és kevesebb erőforrást igényel, így a környezetre gyakorolt hatása is sokkal alacsonyabb, mint például a Bitcoiné. A Cardano az Ethereumhoz hasonlóan működik az okos szerződések és a decentralizált alkalmazások terén, melyeket saját natív tokene, az ADA működtet.

Ha még kezdő vagy a kriptovaluta kereskedésben, javasolt egy olyan platformra regisztrálni, mint például a Immediate Edge, melynek szakértőkből álló csapata segít eligazodni a kriptovaluták árfolyamának vizein.

  1. Solana

A Solana-t azért fejlesztették ki, hogy segítsen decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazások, decentralizált alkalmazások (DAppok) és okos szerződések működtetésében. A Solana a tranzakciók gyorsaságát és biztonságát egy egyéni proof-of-stake és proof-of-history hibrid mechanizmussal biztosítja. A platformot pedig a Cardanohoz hasonlóan a Solana natív tokene, a SOL működteti.

  1. XRP

A 2012-ben megjelent Ripple az egyik legrégebbi kriptovalutának számít a piacon. A Ripple egy kriptovaluta és digitális fizetési hálózat, melynek az a célja, hogy könnyebbé tegye a határon átnyúló fizetéseket. Az XRP mögött álló vállalat, a Ripple Labs azért hozta létre az XRP-t, hogy a decentralizált fizetési rendszerének fizetési tokenjeként szolgáljon.

  1. Polkadot

Mivel a kriptovaluták több különböző blokkláncot használhatnak, a Polkadot egy olyan kriptovaluta hálózatot hozott létre, amely összeköti a különféle blokkláncokat úgy, hogy azok együtt tudjanak működni. A Polkadot relay láncán keresztül lehetővé teszi, hogy független blokkláncok információt és tranzakciókat osztjanak meg egymással, mindezt bizalom nélküli módon.

  1. Dogecoin

A Dogecoin az utóbbi években igazán felkapott témává vált, főleg olyan hírességeknek köszönhetően, mint például Elon Musk, aki időnként rendkívül lelkes Twitter bejegyzéseivel támogatja a Dogecoin pályafutását. A legtöbb kriptovalutával ellentétben, a Dogecoin korlátlan kínálattal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy végtelen mennyiségű coin-t lehet létrehozni. Habár ez a tulajdonsága elméletileg az árának csökkenését eredményezi, a Dogecoin népszerűsége és árfolyama egyelőre növekvő tendenciát mutat.

  1. USD Coin

A USD Coin a Tether-hez hasonlóan szintén egy amerikai dollárhoz 1:1 arányban kötött stabilcoin. Mivel az USDC az Ethereum blokklánc ára épült, a tokenek kibocsátása és beváltása okos szerződéseken keresztül történik. Az USDC röviden összefoglalva a dollár tokenizált változata, amely a blokklánc technológiának köszönhetően percek alatt átutalható a világ bármely részére.