Ma: markáns hidegfront okoz záport, zivatart, szélvihart!

Markáns hidegfront okoz záport, zivatart, szélvihart!

Szombat délelőtt

A reggeli órákban északnyugat felől egy újabb hidegfront éri el hazánkat, a front mentén egy záporos, zivataros rendszer érkezhet. Zivatarra legnagyobb esély Nagykanizsa-Budapest vonal és ennek 50-100 km-es tágabb körzetében lehet. Kis eséllyel az intenzív cellákat máshol is kísérhet zivatartevékenység. A front hatására az északnyugati szél fokozatosan megerősödik, illetve a Balaton és Bakony térségében viharos lökések is előfordulhatnak, zivatarok közvetlen közelében is előfordulhatnak viharos széllökések.

Szombat délután

Délután az északkeleti országrészben lesz nagyobb esély zivatarok kialakulására. Eső, zápor a déli és délnyugati területeken várható, északnyugaton már megszűnhet a csapadék. Az északnyugati szél továbbra sokfelé erős, a Bakonyban Balaton térségében viharos lökések is előfordulhatnak.

Viharos szél

Az front hatására egyre többfelé fordul a szél északnyugati irányba és megerősödik illetve viharossá fokozódik. A térképen piros színnel jelölt tájakon 66-80 km/h körüli lökések várhatóak, a Balaton és a Bakony, illetve a Pilis hegység, Börzsöny, Budai hegység térségében viharos lökések is előfordulhatnak, itt a legerősebb széllökések elérhetik az óránként 81-90 km/h-t is. A keleti, északkeleti tájakon lesz is erős lesz a szél itt általában 40-65 km/h körüli lökések várhatóak, de a délutáni órákban a zivatarok térségében egy-egy viharos lökés is előfordulhat.

Borítókép fotó: MetKép Team / Sütő Máté

Széltérkép fotó: MTI

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő