Elmoshatja a szombatot a zivatar?!

Elmoshatja a szombati tűzijátékot a zivatar?!

Valószínűleg a szokásosnál többen teszik fel ezt a kérdést maguknak a napokban, kiváltképp a meteorológiában foglalkoztatottak és talán ennyien még nem szurkoltak az esőnek, többek között az aszályos nyár után. Biztosat továbbra sem tudunk mondani és azokat, akik szerint 30 éve pontosan meg tudták mondani a meteorológusok, hogy 3 nap múlva xy kertjében lesz-e zivatar, el kell keserítsük, mert sem eddig, sem belátható időn belül nem lesz ilyen pontos előrejelző rendszer az emberiség kezében. Ennek fényében próbáljuk a legpontosabb becsléseket adni a modellek előrejelzése és ismereteink alapján.
Ezt tisztázva lássuk mik az esélyek. Egy hullámzó front közelíti meg térségünket, ami az előző hétvégén is kellemesen kitolt az előrejelzőkkel szeszélyességével. A front előtt nyugat felől behullámzik a nedvesség és a mostani számítások szerint napközben a száraz-nedves levegő határán, míg este a tűzijáték időszakában már a nedves zónában lehet a főváros. Természetesen ez nem biztos, hiszen pár kilométer változás is sokat jelenthet a végkimenetelben. Ugyanakkor elmondható, hogy a feltételek adottak lesznek majd záporok, zivatarok kialakulásához.
Az alábbi két ábra a két hosszútávú modell valószínűségi fáklya-diagramja, ahol az esőt az alsó görbék jelzik. Látszik, hogy 26-28 között is (szombaton) főleg az esti órákban az egyes úgynevezett eps tagok megmozdulnak fölfelé, bár jóval “lájtosabban”, mint az előző hétvégén. Ez csupán annyit jelent, hogy kisebb az esélye nagy viharnak és jelentős esőnek, mint legutóbb a jelenlegi számítások alapján, de van neki releváns kockázata.

Vihar szombat tűzijáték

Térképek: wetterzentrale.org

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!