Lehet télen is hőszigetelni?

Az elmúlt évek egyre fokozódó épületfelújítási láza, az építőanyagok beszerezhetőségével és az árakkal kapcsolatos bizonytalanságok miatt mind az új építések, mind a felújítások esetében egyre nehezebben tervezhetők és ütemezhetők az egyes munkafázisok.

homlokzati hőszigetelést a belső vakolás és a beltéri aljzatbetonozás után célszerű végezni azért, hogy az épületszerkezetbe kerülő építési nedvesség távozása minél gyorsabb és akadálytalanabb legyen. Ennek sokszor az a következménye, hogy a homlokzati hőszigetelő rendszerekre már csak ősszel vagy a tél elején kerül(hetne) sor. Joggal merül fel tehát a kérdés, hogy mik azok az időjárási körülmények, melyek megléte szükséges ahhoz, hogy jól működő és időtálló homlokzati szigetelést készíthessünk. 

homlokzati hőszigetelő rendszerek olyan hőszigetelések, melyeknél a polisztirol vagy kőzetgyapot anyagú szigetelőlapokat közvetlenül a falazatra rögzítik (ragasztják és dübelezik), majd egy ragasztóba ágyazott üvegszövet (felületerősítő) réteg elhelyezése után alapozzák és színes vékonyvakolattal végzik el a felületképzést. A rendszerben a ragasztó, az alapozó és a vékonyvakolat közös tulajdonsága, hogy a kötésükhöz vízre van szükség, valamint az is, hogy a kötés befejeztével a feldolgozási tulajdonságok javítása miatt hozzáadott fölös vízmennyiséget le kell adniuk. 

A kötés folyamata +5°C hőmérséklet környékén (vagy az alatt) drasztikusan lelassulhat, akár le is állhat” – mondja Kékesy Péter, a Baumit Kft. alkalmazástechnikai vezetője. „Amíg az anyag nem kötött meg, addig nagyon érzékeny a külső hatásokra. Ilyenkor az eső vagy a hajnali páralecsapódás a meg nem kötött alkotóelemeket kimoshatja, amitől az anyag foltos és egyenetlen színű lehet, de súlyosabb esetben le is válhat az alapfelületről”.  

A legfontosabb szabály tehát a vizet tartalmazó anyagokkal kapcsolatban, hogy csak akkor szabad dolgozni, ha az anyag, az alapfelület és a levegő hőmérséklete +5°C  fölött lesz a feldolgozás és a kötés ideje alatt (ami normál körülmények között egy-két napig tart). 

Mivel a homlokzati ragasztók tartalmaznak víztaszító (hidrofóbizáló) anyagokat, ezért, ha úgy jön ki a lépés és nem vagyunk biztosak abban, hogy az időjárási körülmények megfelelőek lesznek – inkább várjunk a felület színezésével tavaszig. Az előírásszerűen tapaszolt felületnek egy téli szezon alatt nem lesz semmi baja a színezővakolat felhordása nélkül sem.