Hőhullám éri el Európát és hazánkat!

Hőhullám éri el Európát és hazánkat!

A hét végén és jövő héten, annak is elsősorban az első felében az ország egy részén nyárias idő lehet!

A kontinensről nyugatra, az Atlanti-óceánon ciklonok örvénylenek, ahogy északon és keleten is. A kettő között, Európa jelentős részét egy nagy kiterjedésű anticiklon foglalja majd el, ami napokon keresztül blokkolja a hideg levegőt és a ciklonokat is. Míg a keletre elhelyezkedő légörvények nem gyakorolnak a középső területekre jelentős hatást, az óceánon kialakult ciklonok előoldalán afrikai eredetű meleg levegő érkezik és vonul egészen északra a skandináv térségig.
Ennek köszönhetően a hónap utolsó napjaiban az átlagnál mintegy 8-15 fokkal melegebb lesz Európa jelentős részén. Spanyolországban és Franciaországban a maximumok 28-33 fok között tetőzhetnek, de Németországban és Olaszországban is 26-27 fok lesz.

Az ECMWF és a GFS hosszútávú modellek is egyetértenek az átlag fölötti melegben:

Spanyolországban igazi strandidő lesz a napokban!

Hazánkat is eléri a meleg levegő, ám nem lesz egységes hazánk. Kettősség valószínű kelet és nyugat között. Október végén a magasban történő melegedés gyenge légmozgás mellett kedvez a hajnali párának és ködnek. A keleti, északkeleti és északi tájakon gyenge lesz a légmozgás, így ott napközben is tartósan megmaradhat a köd. Ezeken a helyeken lesz a leghidegebb, várhatóan 12-16 fok körüli maximumokkal. A középső területeken is képződhet reggel köd, de nagyobb eséllyel szakad fel, így ezeken a részeken napközben 16-22 fok is lehet vasárnap és hétfőn. A Dunántúlon, annak is főleg a nyugati felén élénk lesz a déli légmozgás, ami nem kedvez a ködnek, ezért itt 20-25 fok is lehet vasárnap és hétfő délután.
Várhatóan a jövő hét második felében érkezhet időjárásváltozás!

Meleg hőség Európa
Hétfő délután többfelé 20 fok fölötti maximumok lesznek!

Térképek: wxcharts