Nagy esőzés után havazhat!

Nagy esőzés után havazhat!

Mindenekelőtt leszögeznénk, hogy pengeélen táncol a helyzet, ezért magas a bizonytalansága!

A jövő hét második felében Európát sarkvidéki eredetű hideg éri el kelet felől, míg nyugatról eleinte enyhe, majd hűvösebb óceáni eredetű légtömegek érkeznek. Ezek találkozása egyrészt az Adriát, másrészt hazánkat érintik majd, ami miatt változékony idő lesz. Mediterrán ciklonok képződésére lehet számítani, melyek pályája sorsdöntő lesz a hó/eső viszonyában. Már napok óta több hosszútávú és valószínűségi előrejelzés is számolt hazánkban hóval, de elég eltérő mértékben. Egyes előrejelzések alapján csak a hegyekben, nyugaton eshet, míg mások szerint síkvidéken is megjelenhetnek az első hópelyhek. Ahogy a lenti diagramon is látszik, a különböző számításokat figyelembevéve elég nagy a szórás a hőmérséklet (felső vonalak/görbék) tekintetében. Ez nem meglepő, mert a mediterrán ciklonok pályája sok esetben még a mai technika mellett is csak nagyon rövid időintervallumon belül számítható ki pontosan. Jelenleg úgy látszik, hogy eleinte esővel kezdene, majd fokozatosan átválthat hóba, főleg a hegyekben.
Erre való tekintettel egyelőre csak kis esélyt látunk nagy területet érintő havazásra, noha nem elhanyagolható, viszont a hegyekben, főként a Kőszegi-hegységben és az Északi-középhegységben elég jó valószínűsége van az első hóesésnek!

(Wetterzentrale.de)
Havazás hó időjárás előrejelzés
Nos, ez például egy vadítóan havas előrejelzése az ECMWF hosszútávú modellnek. Nem ez a legvalószínűbb, de azért csodáljuk meg. 😀 (wxcharts)