Sokfelé havazhat: mutatjuk hol várható hó!

Sokfelé havazhat: mutatjuk hol várható hó!

Ma este egy újabb mediterrán ciklon érkezik, ami esőt és havazást egyaránt hoz majd. Eleinte az esti órákban a hegyeket leszámítva mindenhol esővel kezd a csapadék, majd hajnalban fokozatosan nyugat, északnyugat felől, ahogy az erős északias széllel érkezik a hideg, havas esőbe, hóba vált majd.
Az északnyugati országrészben sajnos nem sokáig fog átfedni a hideg a csapadékkal, ezért ott inkább csak látványhavazásra van esély, esetleg vékony lepelre. Délen, délkeleten pedig stabilan eső lesz.
A köztes részén a ciklon intenzív csapadéktömbje vegyesen eleinte esőt, havas esőt, majd egyre inkább havat okoz majd. Az alacsonyan fekvő területeken inkább csak lepel-néhány centiméter hóra van esély és az sem lesz várhatóan nagy területen összefüggő, de ettől még a Dunántúlon és északon a többség láthat majd havat.
A Bakonyban, északon és a Zemplénben már valamivel több hó eshet. Ezeken a részeken, akár további 5-10 cm is hullhat.
A legtöbb hó a Börzsöny, Mátra és Bükk csúcsain eshet, ahol a meglevő hóra, akár további 20-30 cm-t is hullhat, sőt több modell közel 50 mm csapadékot vár hóban éjszaka, ezért elképzelhető, hogy a hóvastagság például Kékestetőn meghaladja majd a fél métert!
Estére a csapadék észak, északkelet felé távozik, majd pénteken újabb ciklon érkezik, ami ezúttal keleten okozhat havazást!

Havazás hó időjárás előrejelzés
Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!