Sarkvidéki hidegleszakadás: erős fagyok, havazások!

Sarkvidéki hidegleszakadás: erős fagyok, havazások!

Bár még néhány nap van a címben említett eseményig, a modellek napok óta egységesen számolnak vele, mind a valószínűségi, mind a nagyfelbontású előrejelzésekben, ezért esedékessé vált hosszabban beszélni róla.

A felső grafikon a hőmérséklet, az alsó a csapadék. Az átlag (fehér) és a nagyfelbontású (vastag zöld) is télies időre hajlik (wetterzentrale.org)

A következő napokban a sarki örvény gyengülni kezd az úgynevezett hirtelen sztratoszférikus melegedés következtében, ami az eddigi nyugatias dominanciának átmenetileg a végét hozhatja el. De, hogy ez az unalmas, ismeretlen kifejezésekkel teli mondat mit is jelent, azt röviden összefoglaljuk.

Mivel gyengül a sarki örvény, a hideg Szibéria felől megindulhat dél, délnyugat felé. Az elmúlt hetekben Szibériában  -50, -60 °C-os reggelek voltak, mondhatjuk azt, hogy maradt még hideg, ami megmozduljon.

Forrás: ventusky

Jelenleg úgy tűnik, hogy az északról érkező ciklonok, illetve azt megelőzően a jövő hét első napjaiban keletről érkező hidegebb légtömegek télies időt hoznak a hónap végére.
Vasárnap és hétfőn átmenetileg délkelet felől enyhe levegő érkezik, ezért napközben sokfelé lesz +5°C körül, valamivel fölötte a délutáni csúcs, de a Dunántúlon és a hegyekben hidegebb lesz és várhatóan marad a hóból (persze nyilván a havas helyeken 😀 ).
Kedden ér el minket a fagyos levegő első hulláma, ami csütörtökig/péntekig itt “pihen” majd felettünk. Ennek köszönhetően gyenge záporok, majd egyre inkább hózáporok, kisebb hószállingózás bárhol kialakulhat ezekben a napokban, viszont jelentős hó nem valószínű.

A magasban fagyos levegő érkezik már a hét közepén is, de érdemi csapadék nem lesz (wxcharts)

Az igazán fagyos levegő a jövő hét vége felé indulhat el, amikor az Atlanti-óceánon egy anticiklon épül ki és blokkolja majd a meleg útját, míg Európa északnyugati részéről ciklonok érik el a kontinens középső területeit. Ezek gyors mozgású ciklonok, szeles hidegfrontokkal és általában jóval kevesebb csapadékot szállítanak, mint a mediterrán ciklonok, éppen ezért ezen időszakban kisebb az esélye jelentős, 20-30 mm-es csapadéknak, viszont így sem maradunk szárazon.
A frontok havazást, hózáporokat hozhatnak majd magukkal (jelenleg a hétvégén minden modell számol hóval), melyek, ha egyszerre nem is sokat, néhány centiméter (2-10cm) friss havat lepakolhatnak a kertbe.
Emellett a magasban szibériai eredetű fagyos levegő érkezik, így várhatóan a jövő hét második felétől valóban télies napokra van kilátás és az év első komolyabb fagyai is kopogtatnak az ajtón!

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Elönti a fagyos levegő Európát (wxcharts)
Forrás: wxcharts
A GEM hosszútávú modell által prognosztizált minimumok jövő hét szombaton (wxcharts)

Bár változhat (!!) még, jövő hétvégéig ennyi havat várnak az egyes modellek:

ECMWF modell (wxcharts)
GEM modell (wxcharts)
Szibériai sarkvidéki hideg fagy havazás
GFS modell (wxcharts)

Wxcharts elérhető itt.