Bekemenyít a tél: érkezik a hideg!

Bekemenyít a tél: érkezik a hideg!

Az idei tél eddig nem vitte túlzásba az igyekezést. A történelem egyik legenyhébb januárja van a hátunk mögött. Ennek örömére a február igéretesebben folytatódhat a télímádók szemszögéből.
Egy nagy kiterjedésű blokkoló anticiklon kiépülése valószínű a hétvégéig az Atlanti-óceánon és Északnyugat-Európa fölött. Ez a képződmény gátat szab a nyugatról érkező enyhe, nedves légtömegeknek és szabad utat ad az északkelet felől jövő száraz, sarkvidéki eredetű hidegnek.

A fagyos levegőt a pénteken érkező és szombaton távozó ciklon indítja el, amit 100 km/h-s szél és havazás, havas eső, eső kísér majd (részletek itt). A ciklon után az átlagnál több fokkal hidegebb, sarkvidéki eredetű légtömegek érkeznek, de a várható időjárási helyzet pontos alakulása még nem biztos. Az már szinte borítékolható, hogy az idei tél leghidegebb periódusa elé nézünk, de ennek mikéntje és mértéke sem egyértelmű. Vannak olyan modellszámítások, amik szeles, olykor havas időt várnak nappali fagyokkal és éjszaka is hideggel, mások a kezdeti havazást követően valamivel nyugodtabb időt várnak, éjszakánként  -10 fok alatti értékekkel és nappal is fagypont körüli idővel.
Még kell néhány nap, hogy a pontos helyzetet fel tudjuk vázolni, de annyit elmondhatunk, hogy még nem kell temetni a telet, most érhet ide!

Tél hideg időjárás előrejelzés
Pedzegetik az erős fagyokat:)
A fáklya-diagram is beszédes. A vastag piros vonal a sok éves átlag hőmérséklet. Látszik, hogy jóval alákúszik a modell számításainak átlaga (vastag fehér) (wetterzetrale)

térképek: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!