Heves zivatarok, szupercellák, özönvíz!

Heves zivatarok érkeznek több hullámban a következő 36-48 órában!

Ma, azaz kedden:

A kezdeti esőzést követően a délnyugati, déli megyékben felszakadozik a felhőzet, melynek köszönhetően jelentősebb mennyiségű Cape halmozódhat fel. A délutáni óráktól kezdve nagyjából Nagykanizsa- Pécs- Baja vonalon egy rendszer alakulhat ki, mely haladhat észak felé, benne beágyazott szupercellák alakulhatnak ki, nagyjából az ország középső részéig haladhat el a legvalószínűbb forgatókönyv alapján. Ma elsősorban a helikalitás miatt a hevesebb zivatarok lesznek a fő veszélyforrások (gyorsan továbbhelyeződhetnek, ezáltal a jég, a szél és a felhőszakadás lehet). Fontos megjegyezni hogy egyes modellfutások alapján tovább élhet a rendszer és észak felé haladva vonulhat végig az ország Duna környéki szakaszán.

Kisérőjelenségek:

  • Viharos, akár Orkán erejű széllökés (főleg szupercellák esetében)
  • 2cm-t meghaladó jég
  • 10-30 perc alatt 30mm-t meghaladó csapadék

Éjfélre az említett területeken abba marad a zivatarozás.

Ma este

Budapest- Debrecen-Békéscsaba vonaltól északra lehet zápor, zivatar

Hajnal/ reggel/ délelőtt:

Főként a keleti, északkeleti országrészben (határ menti településeken ( kb Berettyóújfalú-Nyíregyháza- Miskolc és attól keletre) lévő területeken kell záporra, zivatarra számítani. Gyenge, közepes zivatarok, fő veszélyforrás a felhőszakadás lehet, valamint az erős kifútószél.

Holnap, azaz Szerda déltől:

Az előbb említett vonal egyre inkább nyugat, északnyugat felé veszi az irányt, amelynek köszönhetően egy úgynevezett összeáramlás alakulhat ki. Nagyjából Börzsöny- Mátra- Bükk- Tisza-tó szélesebb sávjában lehet legtöbb csapadék, itt 50-100mm sem kizárt.

Ezen kívül még várható még Mátra- Szeged vonalon is nagyobb eséllyel lehet zivatar, de ezek egyhelyben állhatnak, fő veszélyforrás tehát a nagy mennyiségű csapadék lehet.

A Börzsöny, Mátra, Bükk környékén villámárvíz várható, sajnos az elmúlt napokban is már havi csapadék esett le ezeken a helyeken, holnap akár másfél havi sem kizárt! Senki se induljon holnap túrázni ezekre a területekre, földcsuszamlás veszélye miatt!

Összességében: a két ország végleten ( dk és ény) van legkisebb esély zivatarra, még a legnagyobb esély északon és délen van)