Kistérségi előrejelzés – Bács-Kiskun megye déli felére (Észak Bácska)

Előrejelzés Bács-Kiskun megye déli felére

Frissítve: 2020. augusztus 10., délután.

Bár 1-2 fokot enyhült a nappali maximum, magasabb fülledtség a jellemző és még lesz is a következő napokban. Késő délelőttől tornyosuló gomolyok, amelyekből elszórtan hőzivatarok is kialakulnak. Ezek lassan mozgó csapadékgócok, így általában kialakulásuk helyén már nagyrészt “kiszórják” magukat. Ezt egy anticiklon okozza, amelynek középpontja tőlünk nyugatra található. Ez sodorja fölénk a fülledtebb levegőt.

A hétfő éjszaka igencsak trópusi jellegű lesz, mert nem nagyon fog 20 °C alá hűlni a minimum hőmérséklet. Az esti órákra gomolyfelhők lecsitulnak, és rövid időre nyugalomba tér a légkör, de hajnaltól újra megnő az esélye, hogy záporok, zivatarok pattanjanak ki térségünkben.

A keddi nap a hétfőihez hasonlóan a magasba törő gomolyfelhőkről szól majd. A hőzivatarok kipattanási esélye nyugat felé növekszik, így a Duna vonalában nagyobb eséllyel alakulnak ki, mint keletebbre. A magasabb szinteken pedig fátyolfelhők is szűrik majd a napfényt. A kevés helyen kialakuló hőzivatarok felhőszakadás szerű csapadékot okozhatnak, a környezetünkben a szél is viharossá fokozódhat. Délután +30, +31 °C köré emelkedik a hőmérő higanyszála. A zivatarok környezetében 10 fokot is hűlhet.

Előrejelzés Bács-Kiskun megye déli felére

Szerdán is a keddihez hasonlóan sok lesz a gomolyfelhő, amelyek a főként a déli óráktól erősödhetnek hőzivatarrá. Szintén nagyobb számban a Dunához közeledve kell majd számítani rájuk, a már a keddi napnál is említett kísérőjelenségekkel. A kevésbé frissítő, +18. +20 °C után +29 és +30 °C közé melegszik délutánra a levegő.

Előrejelzés Bács-Kiskun megye déli felére

Csütörtökön már kissé csökken a hőzivatarok száma, de az előrejelző modellek péntekre újra növelik a labilitást és mára keddi és szerdai napnál is nagyobb számban lehetnek a térségben. A hétvégén is maradhat majd ez az átlagnál kissé melegebb és fülledt, párás idő, lassan mozgó hőzivatarokkal. Egyértelmű lehűlés, komolyabb légcsere a távolba sem látszik egyértelműen a modellek számításaiban.

Kellemes napot kívánok!

Domak Viktor

Borítókép: Cserép NoémiMetkép – A ti csoportotok

Továbbra is várjuk fotóitokat, videóitokat, beszámolóitokat a Metkép – A ti csoportotok-ba

Fórumunkon megtaláljátok a legérdekesebb témákat a meteorológia, környezetvédelem, és mezőgazdaság területén!