Erős viharciklon közelíti Nagy Britanniát!

Ezekben az órákban éri el az Nagy-Britannia, és Írország partjait egy erős ciklon, 962mBar-ra zuhan a nyomás a ciklon magjában, és extrém erős szél várható a térségben. A legerősebb széllökések várhatóan Írország nyugati partvidékét, illetve Skóciát sújtják majd.

Kép forrása: www.wxcharts.com


A legerősebb szelek a nyílt víz felett alakulnak ki, de még így is 110-130km/h széllökések várhatóak a szárazföld belsejében is, sőt, Skócia északi részén akár 140km/h is elérheti a legerősebb lökések ereje. A tenger is rendkívül viharossá válik, a legnagyobb hullámok elérhetik a 10 méteres magasságot is! Vasárnap délután elhagyja a viharciklon Nagy Britanniát, és várhatóan veszít erejéből. A következő ciklon délebbi pályán mozog, és Franciaország nyugati, és északi partvidékén okoz erős vihart, akár 100km/h feletti széllökéseket is produkálhat, viszont jelentős esőzéseket okoz Anglia déli részén, valamint Franciaország északnyugati területein akár 50mm feletti csapadékot is produkálhat.


Kép forrása: www.wxcharts.com

Keletre haladva szintén gyorsan gyengülni fog, a Benelux-államokban már „csupán” 20-30mm eső eshet.
Magyarország most szerencsés helyzetben van, ezek a légörvények messze északra haladnak el tőlünk, nálunk nem okoznak jelentős szélerősödést.

Borítóképünk illusztráció! Forrás: The Telegraph