Facebook oldalunk

Időinfó-MetKép Ahol az Idő diktál!

Facebook csoportunk

MetKép->A ti csoportotok!

Orvosmeteorológiai előrejelzés

Orvosmeteorológiai előrejelzés

Országos rövidtávú előrejelzésünket itt, országos hosszútávú előrejelzésünket pedig itt találja!

Mivel foglalkozik az orvosmeteorológia? 

Az orvosmeteorológia alapvetően az emberi test, és az időjárás kapcsolatát kutatja, és segítségével előjelezhetőek az emberi fiziológiára kihatást gyakorló légköri események. Egy nagyon régi tudományterület, de csak az utóbbi 100 évben vált “igazi” tudománnyá, a meteorológia, a statisztika és az orvostudomány együttes fejlődésének következtében. 
Az első feljegyzések még Kr. előtt 3000-ben, Mezopotámiából származnak, majd az ókori görög tudósok is sok időt szenteltek a témának. Mivel igen széles tömegeket érint erősebben, sok népi megfigyelés is született. Úgy tartották az erősebb frontokról, hogy: “Aki meg akar születni, megszületik, aki el akar menni, elmegy.” Ezeknek a népi megfigyeléseknek van is alapja, hiszen a frontok növelhetik a görcskészséget, ami beindíthatja a szülést, de okozhat szívrohamot vagy agyvérzést is.

A XX. században, mint sok más területet, ezt is elkezdték intenzívebben kutatni. A földi és légköri, magaslégköri mérések növekvő mennyisége és javuló területi lefedettsége megkönnyítette a frontok előrejelzését, amit a beinduló műholdas mérések, és az előrejelző modellek egyre biztosabbá tettek. Immár precíz megfigyeléseket lehetett tenni, és a szaporodó adatok, valamint a statisztikai, és analitikai módszerek precizitásának gyors javulása az orvosmeteorológia tudományát is az elismert tudományágak közé emelte. 

Ma már a legtöbb területen hasznosítják az orvosmeteorológiai előrejelzéseket, hiszen olyan, az ember fiziológiájával kapcsolatos összefüggésekre világít rá, amely befolyásolja az egyes emberek munkaképességét, koncentrációját, gyógyulási folyamatait. Használják az ipar, a földi, és a légi közlekedés, a mezőgazdaság, és az orvostudomány területén is. Mindennapjaink részévé vált, hogy értesüléseket szerzünk a várható fronthatásokról, hiszen könnyebb így elkerülni a nem kívánt hatásokat. 

Lássuk, hogyan hat ránk az időjárás, azaz milyen fronthatások, milyen tüneteket, tünetegyütteseket válthatnak ki, milyen orvosmeteorológiai hatásokat ismerünk! 

Elsőre a hidegfrontok okozta tüneteket vegyük sorra: 


A hidegfrontok a front megérkezte után fejtik ki az emberi testre gyakorolt hatásukat. Nő a reakcióidő, fáradékonyabbakká vállunk, és a vérmérsékletben is változásokat okoz a front, többnyire nyugodtabbá vállunk tőle, de van, aki épp ellenkező hatást érzékel magán, feszültebbé, idegesebbé válik a front érkeztét követően. 
A hidegfront egyik jellegzetes tünete a fejfájás, de ide lehet sorolni az emésztőrendszeri panaszokat, gyomor, és epebántalmak tüneteinek fokozódását, és a görcsös panaszok erősödését is. Az asztmás rohamok is fokozottabban jelenhet meg, valamint nő az agyvérzés veszélye is. A vérnyomás, és a szívritmus csökken, ami növeli az embólia esélyét. 

A melegfrontok is sok tünetet okozhatnak az arra érzékenyeknél: 


A melegfrontra érzékenyek már néhány órával a front érkezte előtt megérzik annak hatását. Egyik fő hatása a görcshajlam erősödése, ami a migrénes fejfájás fokozódását okozza, de rossz hatása van az agyérgörcsre, és az angina pectoris is gyakrabban jelentkezik ilyen légköri körülmények közepette. 
Általánosságban feszültebbé, idegesebbé válunk melegfronti hatás alatt, csökken a reakcióidő, nő a pulzus és a vérnyomás is, azonban a fokozott igénybevétel miatt hamar elfáradhatunk, csökkenhet a koncentrációs képesség. 
Az ízületi, és reumás megbetegedésekben szenvedők számára is rossz hír a melegfront érkezése, ugyanis tüneteik rosszabbodását okozhatja. Nő az asztmás rohamok esélye, valamint a gyulladásos folyamatok is fokozódnak ilyenkor. A hangulatot is negatívan befolyásolja, így fokozottan figyeljünk a depresszív tünetekkel küzdőkre! 

Egy (nem is annyira) különleges időjárási helyzet: A kettősfront!

 
Orvosmeteorológiai szempontból az egyik legrosszabb, és legbonyolultabb helyzet ez. Kettősfront esetében a ciklon melegfrontját utoléri annak hidegfrontja, és a két front összeolvad. Ezt okklúziós frontnak is nevezzük, borult időt, és sok csapadékot hoz. Fronthatásaiban mind a meleg, mind a hidegfront megfigyelhető, többnyire az egyik front jellemzőbb tüneteivel. Kellemetlen időszakot okoznak ezek a légköri képződmények, melyek hazánk felett viszonylag rendszeresen jellennek meg. 

A fronthatások tüneteit erősíthetik egyéb időjárási elemek is. 


Ilyen a tartósan párás, ködös, hűvös idő, ami az ízületi, és reumatikus fájdalmak erősödésén túl rossz hangulatot is okozhat, valamint a fejfájásos jellegű tüneteket is erősíti. 
Szeles időben “mindenkinek” fáj a feje, az erős kánikula pedig az amúgy egészséges szervezettel rendelkezőknél is okozhat légzési nehézséget, szédülést, valamint jelentősen csökkenti a munkabírást és a koncentrációt. 

Bár nem az időjárási elemek közé tartozik, a légszennyezettségi értékek is jelentős mértékben kihatnak az egyes emberek általános állapotára. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a fűtési időszak alatt a leginkább szennyezett a levegő, ezen belül is az őszi, téli ködös helyzetek. Ezek a frontmentes időszakok, amikor orvosmeteorológiai szempontból semmi “érdekes” nem történik. Egy hazánk fölé benyúló, erős anticiklon miatt inverzió alakul ki, azaz a levegő hőmérséklete felfelé növekvő, és nem csökkenő (természetesen bizonyos magasságig értelmezve), így a hideg levegő konzerválódik, és a teljes Kárpát-medencében megül a köd. Mivel nincs átkeveredés, a szennyezőanyagok a légkör alsó, néhány száz méteres rétegében maradnak, és feldúsulnak. Amennyiben tehetjük, ilyenkor (legalább) használjunk minél környezetkímélőbb fűtési módot önmagunk, és embertársaink védelme érdekében! 

További előrejelzéseink:

Szólj hozzá!