A pusztító időjárás TOP10 rekordere! (Videókkal)

A pusztító időjárás TOP10 rekordere! (Videókkal)

A természeti katasztrófák egészen elágazó témakör és talán kimeríthetetlen számú adat, fotó, villám és ismeret áll rendelkezésünkre róluk. Ezek közül az időjárás néhány pusztító rekorderét, avagy magát a pusztitó időjárást hoztuk el nektek, némelyekhez videót is csatolva. A meteorológia tudománya sok ágat foglal magába, azon belül az egyik legpusztítóbb jelenségekért is felelős konvektív eseményeket, illetve a trópusi viharokat emeltük ki.
Valószínűleg mindenki látott már valamilyen formában, képen, videón vagy élőben tornádót, jégesőt vagy hurrikánt, de csak kevesen élhették át ezek legpusztítóbbjait. Ez azt hiszem jó, ám a rekorderek közé be nem kerülő másik sok ezer társuk is hasonló pusztítással járt. Összességében rengeteg ember, család és állat szenvedte már el az időjárás pusztítását.

Lássunk tíz igazán durva rekordert és egy kis ráadást!

Legszélesebb tornádó:

Az alábbi videón szereplő tornádó a valaha mért legszélesebb forgószél. Az EF3 kategóriába tartozó tornádó egyébként Tim Samaras és csapatának életét követelte, akik híres viharvadászok voltak az USA-ban és adatgyűjtésükkel segítették a tornádó és légkörkutatást!
Ez a forgószél 2013.05.31.-én alakult ki és meglehetősen gyorsan hízott 2.6mérföld, azaz nagyjából 4.2km szélesre. Az oklahomai El Reno térségében pusztított! A tornádó radarmérések alapján közel 500km/h-s széllel pusztított, ám a kárfelmérés alapján történő skálázás EF3-nak nyilvánította.

Legnagyobb átmérőjű jég:

A legnagyobb lehullott jég 2010.07.23-án hullott Dél-Dakotában. 8 incs, azaz 20.32cm átmérőjű, nem éppen apró jégdarab. Kerülete 47.3 cm volt és súlya 0.88kg.

Forrás

Legerősebb hurrikán:


2015-ben, október végén érte el Mexikót a valaha mért legerősebb hurrikán. 872mbar-os légnyomás volt mérhető a hurrikán szemében. Az egyperces átlagszél rekordját Patrícia tartja, 345km/h. 12fő vesztette életét és 462.8millió dollár kár keletkezett.

Leghosszabb ideig életben lévő, leggyorsabb és leggyilkosabb(USA) tornádó:

A Tri-State tornádó nyerte el ezt a címet, amely Missouri, Illinois és Indiana államokat is felszántotta. Az F5 kategóriájú tornádó 352km utat tett meg. Az érdekessége, hogy a leggyorsabb tornádó is ez volt, hiszen 3óra 15p alatt tette meg ezt a távot, azaz 117km/h sebességgel haladt. Mindez 1925.márc. 18-án történt!
A tornádók között a leggyilkosabb is volt az USA-ban. 695 embert ölt meg!

Pusztító időjárás
Forrás

Legdurvább tornádókitörés:


2011-ben (április 25-28.)az USA behúzta ezt a díjat, amikor néhány nap leforgása alatt 329 tornádó alakult ki és 346 halálos áldozata volt. Ebből 208 egy nap alatt jött létre, és 16 volt egyszerre földön. 4db EF5 besorulású volt közöttük!

Pusztító időjárás az USA-ban 2011-ben animálva az összes tornádó és zivatar radarképen.

Leghalálosabb tornádó:

1989.április 26-án Bangladesben alakult mi a valaha volt leghalálosabb tornádó. 1300 ember vesztette életét a forgószél 75km-es élete során. További 12000 ember sebesült meg!

forrás

Hazánk legerősebb légzuhataga:

A mért adatok alapján a 2017.07.10-ei, Siófokra lecsapó downburst nyerte el a címet. A mintegy 157km/h-s (szélrekord) mért maximum lökést produkáló vihar lezúzta a Balaton-partján fekvő várost. Okozója a hirtelen nagy mennyiségű csapadék erőteljes kiáramlást generált, lényegében kiszorította maga alól a levegőt.

Az időjárás nem tréfál
Pusztító erejű széllel érkezett

A leghosszabb villám:

2018.október 31-én született meg az új világrekord Braziliában. A villám több, mint 700km hosszan szelte át az eget, ami egészen elképesztő.

A kép csak illusztráció

A leghosszabb ideig tartó villámlás:

2019.március 04-én Argentínaban 16.73mp-ig tartott egy villámlás, ami több, mint a duplája az előző rekordnak!

Újabb illusztráció

A valaha mért legnagyobb szélsebesség tornádóban:

1999.május 3-án Oklahoma City térségében pusztító F5-ös tornádó vitte a prímet. A radar 484+/-32km/h-s szelet mért benne 100m magasságban.

A pusztító időjárás egyik mintapéldánya

A leglátványosabb, legtöbb ember által megtekintett szupercella(k):

Az első videón a Booker (Texas) szupercella látható, amit 2013-ban kapott lencsevégre Brad Hannon. A Youtube-on keresztül már közel 18 millió ember tekintette meg a néhány perces elképesztő timelapse filmjét.
Ami személyes kedvencem és témán kívül került a cikkbe, szintén a fenti viharvadász által készített videó és az ő általa levadászott HP szupercella, melyet Nebraska-ban kapott el 2019.május 27-én.

Talán az egyik legnagyobb haboob, amit videóra vettek:

A Haboob, vagy magyarosan homokvihar főként Arizónában a monsoon időszakban alakul ki. Az érkező frontok mentén a zivatarokat tartós erőteljes kiáramlás, kifutószél kíséri és a sivatagi homokot magasba emeli, mintegy falként tolja maga előtt. Az alábbi videót 2011-ben készítették Phoenix városában.

Borító: egy tornádól

Hétvégére hazánkba beköszönhet a téli időjárás!