Hosszútávú időjárás előrejelzés

Hosszútávú időjárás előrejelzésünk a következő 5 napra

Összefoglaló: A mediterrán térségben egy ciklon mélyült ki, mely az európai szupercella folyosón már most is jelentős viharokat produkál. A hét eleji időjárásunkat ez a ciklon határozza meg, miközben északnyugat felől egy a magasban több fokkal hidegebb légtömeget szállító front segít labilizálni a levegőt. Ez kiadós záporokkal, zivatarokkal érkezik, mely szép lassan kiszárad felettünk, majd ezt a hidegfrontot hozó anticiklon egyre keletebbre húzódik. Ezzel a kontinens belsejéből több fokkal melegebb, szárazabb levegővel a hőmérsékletek a hétvégére újra jelentősen megnövekednek és beköszönt a kánikula.

Kedden dél felől megközelít minket a fentebb említett ciklon. Ez a csapadékmező terjeszkedésével, valamint a felettünk meghúzódó hidegebb légrétegek miatt kiadós csapadékhoz, a déli, délnyugati határrészeken akár komoly, villámárvizeket okozó csapadékhoz vezethet a délutántól. Erős konvekció, erős szélnyírás, valamint erős összeáramlási vonalak együttes jelenléte szupercellás eseményeket is előre vetít.

Szerdán a szél jelentősen megerősödik, akár viharossá is fokozódhat. Jelen modellfutások szerint az előző naphoz hasonlóan dél felől több hullámban újra erős zivatarok kipattanása valószínű. a hőmérsékletek a nyugati határszélen már jelentősen visszaesnek, akár a 20 fokot el sem érik, míg keleten kitart a meleg, de a front ott is érzékelteti hatását.

Csütörtökre a csapadékhajlam jelentősen csökken, felettünk a ciklon kiszárad és feltöltődik és egyre inkább anticiklonális hatások lesznek úrrá. Átmenetileg futó záporok, esetleg gyenge zivatarok kialakulhatnak a felhőátvonulásokból, de már az erősebben felhős, napos idő lesz a jellemző, a szél is északkeletire fordul.

Péntekre visszatér az igen meleg idő, mely a hétvégére is kitart. A felhők fokozatosan feloszlanak felettünk és újra strandidőben bízhatunk. Egyre több helyen érheti el a 30 fokot a hőmérséklet országszerte, sőt azt meg is haladhatja.

Szombaton elérheti hazánkat egy nedvesebb léghullám de ez csak átmeneti, gyenge csapadékot hozhat, jelentős lehűlés nélkül. Igazi hétvégi strandidőben bízhatunk.

Bakota Zsolt videós előrejelzése

A hosszútávú időjárás előrejelzést írta: Erdős László

Borítókép: Kovács Ildikó- Metkép->A ti csoportotok!

Ha szeretné megosztásával segíteni munkánkat, a weboldalról is egyszerűen, a megfelelő ikonra kattintva (koppintva) megtehető.
Köszönjük!

Fórumunkon megtaláljátok a legérdekesebb témákat a meteorológia, környezetvédelem, és mezőgazdaság területén!

Iratkozzanak fel YouTube csatornánkra, hogy ne maradjanak le semmiről!

Hosszútávú időjárás előrejelzésünk minden nap frissül! Az idő előrehaladtával a időjárás előrejezés bizonytalansága nő.


További előrejelzéseink: