Hétfőn visszatérhetnek a téli csapadékformák is!

A kép csak illusztráció!

A mai/holnapi nap során hidegfront vonul át fölöttünk, melynek hatására erős, sőt nem egy helyen viharos szélre kell készülni ma és holnap is.
Bővebben itt:

A front hatására a múltheti tavaszi hőmérsékletek helyét átveszik az alacsonyabb értékek. Hétfő reggelre bár sokfelé szakadozottabb lesz a felhőzet, néhol a felhőátvonulásokból készülni kell záporokra.
Napközben a többfelé viharos szél további hideg levegőt szállít fölénk, melynek következtében sok helyen a maximumok 5 fok körül, a hegyekben az alatt valószínűek. A frontnak köszönhetően kialakulhatnak záporok, nagyobb eséllyel délnyugaton.
A helyzet érdekessége, hogy a magasban ránkzúduló hideg és a talaj közelében is megfelelően alacsony hőmérsékletek következtében, néhol az intenzívebb záporokból, akár havaseső is hullhat és magasabb csúcsainkon átmeneti havazás, hózápor sem elrugaszkodott eshetőség.
Ezekre nagyobb esély délután, este van, hiszen a hőmérsékleti értékek kedvezőbb feltételeket biztosítanak ezen időszakban.

Néhány térképes modell előrejelzése a holnapi napra hőmérséklet és csapadék tekintetében:

Az ECMWF modell hétfő este hétre jelzett hőmérséklet és csapadék térképe:

Az OMSZ WRF modelljének hőmérsékleti és csapadék adatai holnap estére nézve:

Ezekből jól látszik a lehűlés is, sok helyen már 5 fok alatti értékek várhatóak, illetve a csapadék alakulásának bizonytalansága is, hiszen sajnos a modellek nincsenek összhangban.

Források: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/WRF/