Milyen idő lesz a nemzeti ünnepen?

Még csak ma érte el Nagy Britanniát az a ciklon, ami a következő 24 órában komoly hóvihart generál a szigetek északi felében, viharos széllel, és akár 15 cm hóval, de máris közeledik a következő viharciklon. Várhatóan kedden délután éri el a szigetországot, az érkező ciklon belsejében a nyomás 955-960 mbar-ra süllyed, a szélsebesség pedig a parton elérheti az orkánerejű 110, 120 km/h-t is!
Ez miért érdekes a számunkra? Az érkező ciklon délkelet felé folytatja útját, szerda délutánra középpontjával Dánia fölé helyeződik át, és hátoldalán hideg levegővel árasztja el Európát, így minket is. Március 15.-én egy melegfront felhőzete éri el hazánkat, élénk, az északi országrészben akár viharos széllel, és kiadós esővel. A folytatásban is változékony idő várható!

Az ARPEGE kedd délelőttre várja az erőteljes ciklon érkezését Nagy Britania fölé.

Szerda délutánra Dánia fölé helyeződik át, és Nyugat-Európában okoz komoly esőzéseket, de az is látszik, hogy jelentősen gyengül, ekkor a középpontjában már csak 986mbar a légnyomás.

Ugyancsak az ARPEGE modell előrejelzési térképét láthatjuk, 850hPa-os nyomásértéknél (kb. 1000m magasságban) a ciklon érkezésekor. Látható, hogy a Vizcayai-öböl felett már hideg levegőt hoz magával.

Az újabb előrejelzési térképen egyértelműen kivehető, hogy gyakorlatilag egész Európát elárasztotta a hideg légtömeg szerda késő estére.

Ez már a GFS modell előrejelzési térképe, ami a csütörtökre várható hőmérsékletet jelzi, szintén 850hPa-os nyomásértéken.

A GFS csapadék előrejelzése március 15.-e kora délutánra. Várhatóan az egész országban az eső lesz az uralkodó csapadékforma.

Az utolsó térképen a széllökésekre vonatkozó előrejelzést láthatjuk, az északi országrészben lesznek a legerősebb széllökések.

A fenti előrejelzés tájékoztató jellegű, és közepes bekövetkezési bizonytalansággal terhelt, így érdemes lesz figyelni az aktuális, friss előrejelzéseinket. Legközelebb szerdán fogunk ismét kiemelt figyelmet fordítani az ünnep alatti időjárásra.

Előrejelzési térképek forrása: wxcharts.com

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik