A tartós szárazság és fokozódó aszály meteorológiai háttere

A 2018-as rekord meleg és főleg a második felében többnyire száraz, az ősz nagy részében aszályos év után, -mely Magyarországon az első helyen vizsgázott és globálisan is a 4. helyen végzett- a 2019-es év sem hozott drasztikus változást.
A januári hónap átlaghoz közeli, téli időjárással telt, a csapadék zöme is ekkor hullott.
E hónapban átlagosan 34 mm-es csapadékösszeget mértünk. Ez a hónap volt tehát a legtéliesebb a nevéhez méltóan, bár így is a sokéves átlag felett alakult a negatív anomália ellenére is, mely -0.76 foknak bizonyult. Ez még mindig +0.3 fokkal magasabb. A tél legalacsonyabb minimumát is ekkor mértük, egész pontosan január 8-ára virradóan, -18.6 fokot Vásárosnaményben.
A február jelentős változást hozott az addigi makroszinoptikát illetően. Február első napjaiban egy északnyugat-európai ciklonrendszer előoldalán szokatlanul meleg, szubtrópusi léghullámok áramlottak Afrika felől a Kárpát-medencébe. Ennek útját erős, helyenként viharos déli szél kísérte. A ciklonhoz kapcsolódó hidegfront délnyugat felől afrikai eredetű finom szemcséjű port szállított Európa déli és középső részei felé a meglehetősen erős légáramlás útján.
Elmondható, hogy kifejezetten enyhének bizonyult ez a hónap, közel 3 fokkal haladta meg a havi középhőmérséklet a sokéves átlagot. Napi országos és budapesti melegrekordok dőltek meg. Február 2-án a Somogy megyei Főnyeden +18,1°C fokig emelkedett a hőmérséklet, így több mint egy fokkal megdőlt az 1944-ben Szombathelyen mért +16,8 fokos napi maximum-hőmérséklet.
A hónap második felében egy átmeneti hidegebb időszakot, ismét erős melegedés követte. Ennek oka az volt, hogy kialakult az úgynevezett ómega-blocking. Ez annyit jelent, hogy kinézete megegyezik a görög ábécé ómega betűjének a kinézetével. A formáció két talpánál zárt izohipszával rendelkező ciklonok örvénylenek, az ómega gerinc mentén pedig konzerválódik a magasabb szélességek felé beáramló szubtrópusi légtömeg. Ennek hatására a gerinc mentén napos, eseménytelen az idő, nyáron hőzivatarokkal legfeljebb, amit markáns hőhullámok tarkítanak. A stacionárius gerinc nem ritkán 1 hétig sem változtatja lényegesen helyét, így a két talpát kitöltő teknőkben sokfelé csapadékos, hűvösebb az idő, a keleti peremét gyakran érik hidegbeáramlások észak felől.

2019.02.14. Omega-blocking Európában (CFSR reanalisys)

Az alábbi archív térkép (500 hPa Geopot) reprezentálja számunkra, hogy a gerinc centrális területe Nyugat-Európa felett húzódott, és mi is ennek a területén helyezkedtünk el. Ez egy szemléletes oka a kibontakozó szárazságnak és kezdődő aszályos periódusnak.
Az ómega anticiklon a továbbiakban is meghatározó maradt, átmenetileg formáját vesztve, de reinkarnálódott, egy észak-atlanti ciklon elérve a Skandináv-félszigetet nyugatról, mögötte gyors légnyomás emelkedés lépett fel a szigetvilág területén, és ez újra megteremtette az ómega formációt, mivel ennek a ciklonnak a peremciklonjának a markáns hidegfrontja érte el február 22-én Magyarország területét viharossá fokozódó északi, északkeleti szél kíséretében.
Emögött a front mögött sarkvidéki eredetű levegő zúdult be a medencébe.
Sajnos a fronthoz csak gyenge, záporos csapadékzóna kapcsolódott, ezért jelentős csapadék nem hullott nagyobb területi átlagban. A hidegfront nyomán még síkvidéken is előfordult mutatóban futó hózápor, kisebb havazás.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat fronttérképén jól látható
a hosszan elnyúló hidegfront, mely északkelet felől tört hazánkra
Látható, hogy 2019. február 23-ra virradóan
fagyos légtömegek töltötték ki a medencét, átmenetileg visszatérítve a telet (CFSR reanalysis)

Február utolsó napjaiban gyors melegedés következett, hiszen 24-én megszűnt a hideg levegő utánpótlása, a Skandinávia feletti anticiklon centruma retrográd mozgással ismét nyugatabbra helyeződött, ezáltal felettünk északnyugatira fordult a nagy térségi áramlás.
Szokatlan módon az anticiklont kitöltő melegebb levegő következtében északnyugati irányból kezdődött előbb a magasban, később talaj közelben melegadvekció.
Nyugat-Európában február 25-én és 26-án több helyen is kora nyári magasságokba, a francia vidékek déli lábánál 24-25 fokig hágott a hőmérő higanyszála.
Február 28-án itthon is megdőlt az évszázados melegrekord, illetve az abszolút hőmérsékleti rekord is, melyet 1998. február 12-én Rábagyarmaton mértek +22.9 fokkal.
Az új rekordot 2019. február 28-án regisztráltuk +23.5 fokkal.
A hónap utolsó napján viharos nyugati széllel érkezett ez a szokatlanul meleg, szubtrópusi légtömeg, ami már egy közeledő hidegfront előhírnöke volt.

2019. február 28-án regisztrált hőmérsékleti maximumok
az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján

A márciusi hónapunk hidegfronttal indult, lehűlés történt és végérvényesen leépült az ómega-blocking.
Bár az áramlás nyugatira fordult, így az Atlanti-óceán felől érkező váltakozó nedvességtartalmú léghullámok kaptak erőre, azonban így sem sikerült az egymást követő légköri frontokból jelentős mennyiségű csapadékot illetően profitálnunk.
A frontokhoz kapcsolódó csapadéksávok gyengék voltak, vagy tőlünk messzebb haladtak, útjukat pedig gyakran kísérte viharos szél.

Károkozó szélrohamok március 7-én alakultak ki, mikor a Dunántúl nyugati része felett a nagy bárikus nyomási gradiens hatására viharossá fokozódott a déli, délnyugati szél. A legerősebb lökések elérték helyenként a 80-100 km/h körüli sebességet.

2019. március 7-re vonatkozó maximális széllökés
az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján

A hosszú hétvége előtti napokban ismét lehűlés kezdődött, a zonális áramlás északnyugati komponense hidegebb levegőt sodort felénk egy soron következő újabb hidegfront mögött. Kevés csapadék fordult elő, a hegyekben még hózáporokkal is találkozhattunk, sőt átmenetileg fehérbe is öltözött a táj ezeken a területeken.
A hidegfront útját március 11-én hajnalban viharos erejű északnyugati szél kísérte, több megyében károkat okozott a rendkívül erős légmozgás.


2019. március 11-én mért maximális széllökések
az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján

A hónap második felében is gyakran érkeztek frontok, gyakran nyugat-keleti irányba a kontinenst átszelve hullámzó frontálzónák alakították a légköri helyzetet. Ennek ellenére nálunk tovább folytatódott a szárazság, és a súlyosbodó aszály.

Március 17-én idehaza szokatlanul meleg volt, jó 10 fokkal haladta meg a sokéves átlagot a maximum-hőmérséklet
Eközben az Ibériai-félsziget egyes részein már kánikula alakult ki, Valencia területén +30.3 fokot rögzítettek.
Ez júliusban is bőven megfelelne.

2019. március 17-én tomboló márciusi nyár az Ibériai-félszigeten

A hónap utolsó dekádja is lényegesen melegebb időt hozott a megszokottól, mind emellett a magas nyomás vált uralkodóvá, ugyanakkor a hidegfrontok mögött többször veszélyeztette fagy hajnalonta a virágzó gyümölcsfákat.
Az egyik ilyen kiemelkedően fagyos reggel március 13-ra virradóan volt, mikor nagy területen -5 fok alá süllyedt a minimum. Egyes helyeken -7, -9 fokos értéket is regisztráltak. Ezen kívül még több reggel hozott gyenge vagy erősebb fagyokat.

2019. március 13-ra virradó mínuszok az
Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján

2019. március 28-ra virradóan újból keményebben fagyott, Zabaron -9.4 fokig süllyedt a minimum-hőmérséklet.

2019. március 28-ra virradó fagyos reggel
az ország túlnyomó részén az Országos Meteorológiai szolgálat mérései alapján

A csípős reggeleket ellenben késő tavaszi, már-már kora nyárias délutánok követték az elmúlt pár nap során.

Összességében elmondható, hogy a tartós szárazság és az aszály szinoptikus hátterét a hosszú ideje fennálló anticiklon vagyis magas nyomás uralkodása biztosította. A nyugat felől érkező légköri frontok pedig fejletlen csapadékzónával rendelkeztek, illetve a ciklonok középpontjukkal messzebb haladtak tőlünk.
Április első hetében átalakul felettünk a cirkuláció és a mediterrán térségben, a Földközi-tenger medencéje felett többközéppontú ciklonrendszer fejlődhet ki, így nagy valószínűséggel több-kevesebb eső is érkezik, mérséklődhet az aszály az ország egy részén, de, hogy hol és mennyi eső fog esni, arra pontos becsléseket még nem lehet kijelenteni.


Összefoglalót készítette: Pap Áron
Források : Országos Meteorológiai Szolgálat, CFSR reanalysis, Avamet