Változékonyabb időjárású hét előtt állunk!

Európa időjárásában a hét második felében átalakult a makrocirkuláció, ugyanis Nyugat-Európa felett egy teknő mélyült ki, és a Brit-szigetek felett örvénylő ciklonból lefűződő magassági hidegcsepp és a hozzá kapcsolódó fokozatosan feloszló hidegfront alakította légköri helyzetünket. Ennek hatására sokfelé alakult ki eső, záporeső és végre nagy területen hullott jelentős mennyiségű csapadék. Az alábbi animáción az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózata által rögzített adatokat láthatjuk, hogy miként alakult a csapadékmennyiségek területi eloszlása.

Országos Meteorológiai Szolgálat reanalízise
az elmúlt napok csapadékhozamát illetően

A szombati napon itt örvénylő hidegcsepp hatására úgynevezett nem-mezociklonális tubák alakultak ki a zivatarokhoz kapcsolódóan, sőt egyes helyekről jégesőt is jelentettek.

A képet Bajnok Szabolcs készítette Törökszentmiklós felett 2019.04.06-án

Vasárnapra elhagyta térségünket ez a hidegcsepp, ezért szárazabb, naposabb idő alakult ki, meglehetősen magasra emelkedő hőmérsékletek mellett.

Az előttünk álló héten annyiban változik a szinoptikus helyzet, hogy a felettünk húzódó ciklonális mező, és az ehhez kapcsolódó, tőlünk délre majd délkeletre örvénylő mediterrán ciklonok előoldalán kelet felől szubtrópusi eredetű levegő áramlik felénk, így az ország keleti vidékein nyári magasságokba emelkedhet hétfőn, kedden a hőmérséklet, 25-26 fokos csúcsértékek sem kizártak keleten és többnyire csak magas szintű felhőzet szűrheti a napsütést.
Eközben a Dunántúlon gomolyfelhők jelennek meg elszórtan záporok, néhol zivatarok pattannak ki az egyre labilisabb légállapotnak köszönhetően. Itt lesz kevésbé meleg az idő, de a legtöbb helyen így is eléri vagy meghaladja a 20 fokot.
A 850 hPa (hetopascal) nyomási szintekre előrejelzett hőmérsékletek is jól tükrözik, hogy a magasban is meleg levegő érkezik a medencébe a hét első napjaiban.

ECMWF modell operatív futása az előttünk álló
10 napra vonatkozóan a 850 hPa nyomási szintekre prognosztizálva

A kezdeti előoldali áramlást követően a hét második felében az Észak-Atlanti területek felett elhelyezkedő anticiklon délebbre mozdul majd el, ezzel blokkolva a nyugat-keleti áramlást, és a peremén észak felől a Skandináv-félsziget déli lábánál kialakuló peremciklonnal alkotott közös áramlási mezőben sarkvidéki eredetű levegő tör utat magának Európa belseje felé. Ennek pontos leszakadási helye egyelőre nem jelezhető előre kellő bizonyossággal.

Ami valószínűbb, hogy szerdán a tőlünk délnyugatra, a Földközi-tenger medencéje felett kialakuló sekély mediterrán ciklon áramlási rendszerében, nagyobb nedvességtartalmú légtömegek érik el hazánkat, ezért növekszik a záporok, zivatarok száma, sőt csütörtökön esély nyílik akár több órás áztató esőre is, tovább mérsékelve az aszályt az ország egy részén.

Ez is érdekelhet!  Esővel, záporokkal tarkított péntek
Makroszinoptikus-helyzet alakulása az
500 hPa főizobárszint előrejelzése alapján az előttünk álló 10 napra vonatkozóan

Az előttünk álló hét vége felé a beáramló hűvösebb, hidegebb légtömegeknek köszönhetően mérséklődik a nappali felmelegedés, ám ennek mértéke a frissülő számítások alapján válhat bizonyossá.


Összefoglalót készítette: Pap Áron meteorológus
Források: Országos Meteorológiai Szolgálat, ECMWF modell