Jövő hétvégén beköszönt a nyár, de vajon csak naptárilag, vagy érkezik mellé a kánikula is?

A főcím után először nézzük részletesen.
A kontinens nagy részének időjárását a Skandinávia felett örvénylő ciklonrendszer alakítja.
E rendszer hátoldalán sarkvidéki eredetű léghullámok áramlanak a Európa északi, északnyugati részei felé. Ezeken a tájakon hűvös, hideg csapadékos az idő és többfelé fúj viharos szél.
Szárazabb, de igen meleg időjárás jellemzi a kontinens keleti és délnyugat részeinek légköri helyzetét, ahol anticiklonális hatások dominálnak, ezért csak elszórtan fordul elő abban a térségben zápor, zivatar és 30 fok körül, illetve afelett tetőzik a hőmérséklet.
A Kárpát-medence időjárását a következő 24-48 órában az észak-európai teknőből lefűződő magassági hidegörvény által, a Földközi-tenger medencéje felett végbemenő ciklonegenzishez köthető mediterrán ciklon áramlási rendszere határozza meg.

Fentebb az 1500 m-es magasságra előrejelzett hőmérsékleti térképen láthatjuk, hogy országunk vasárnap még a nyárias oldalon helyezkedik majd el, ezért 22-28 fok közé emelkedik a maximum-hőmérséklet.
Számottevő csapadék még nem hullik, azonban a fátyolfelhőzet megszaporodása és vastagodása miatt szűrt napsütés alakulhat ki az ország jelentős részén. Zápor, zivatar csak elvétve lehetséges főként az észak-magyarországi régiókban, ahol gomolyfelhő-képződés is végbe mehet a labilisabb rétegződés hatására.

Hétfőn kedden sem esik még vissza a hőmérséklet, azonban a hétfői nap folyamán dél felől kiterjedtebb csapadékrendszer érkezik egy melegfronthoz kapcsolódva első körben, ami sokfelé okoz majd esőt, záport, sőt zivatargócok is előfordulhatnak. Mérsékelt marad a déli, délkeleti szél.
Fülledt lesz az idő, a hőmérséklet csúcsértéke 20-27 fok közé emelkedik.
Az animáción az érkező csapadékmező látható a hétfői napra vonatkozóan, illetve a térképeken a hétfői és keddi napra vonatkozó maximum- hőmérsékleti értékeket kora délután.

ECMWF modell csapadék-előrejelzése- 2019. 05.27-e hétfő

Kedden látható, hogy még mindig meleg marad az idő, ám fokozódik a fülledtség. Megélénkül a déli, délnyugati légmozgás. Ekkor egy mediterrán ciklon áramlásában újabb intenzív csapadékzóna érkezik, sőt fenn áll az esélye a kedvező meteorológiai feltételek jóvoltából, hogy szervezettebb zivatarrendszer is kialakuljon, ami jelentős területi lefedettséggel, különösen az Alföldön okozzon majd heves záporokat, zivatarokat, helyenként felhőszakadást, jégesőt szélvihar kíséretében.

Szerdán a tőlünk nyugatra hullámzó frontálzóna hidegfrontja éri el a medencét, ami előbb kettészeli hazánkat, nyugaton már érezhető hidegadvekció kezdődik, míg az Alföld keleti, délkeleti részein marad a kellemesebb hőmérséklet kezdetben.
Eső, zápor, zivatar még mindig több helyen kialakul, majd a front mögött szárazabb, stabilabb rétegzettségű légtömegek sodródnak országunkba élénk időnként erős északnyugati, északi széllel.

A hét második felében csökken a csapadékhajlam, azonban a hét végére egy újabb hidegfront érinheti térségünket, ami péntek, szombat tájékán okozhat elszórtan záport, zivatart, de a hét elejihez hasonló nagy csapadékösszegek már nem fordulnak elő várhatóan nagyobb területen.

A hétvége, azaz június első napjai még nem hozzák meg az igazi nyarat, azonban az előttünk álló hét után következő hét első napjaiban az egyre markánsabbá váló anticiklonális hatásoknak köszönhetően a Skandináv ciklonrendszer hatása kiszorulhat Európa belsejének nagy részéről. Ennek következtében a hideg légtömegek zöme Grönland környezetébe centralizálódhat, miközben erőteljes felmelegedés kezdődhet Közép-Európában.

Készítette: Pap Áron -meteorológus-
Forrás: ECMWF, OMSZ
Fotók: Stajrits Klaudia és Kállai Tivadar
2019.05.25.