A jövő héten szubtrópusi légtömegek érik el hazánkat, jelentős melegedés várható

Mielőtt az előrejelzésre térnénk nézzünk egy kis visszatekintést az elmúlt pár nap időjárására.
Hétfőre egy mediterrán ciklonhoz kapcsolódó melegfronti felhőzet érte el hazánkat. Ennek hatására is esett már sokfelé az eső, sőt a Jászság térségében egy szupercella is kialakult, de országos viszonylatban még nem ez volt a jellemző.
Az elmúlt 30 nap csapadékhozamát láthatjuk az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján. Eszerint azt mondhatjuk, hogy agrometeorológiai szempontból nem kellene már az eső az ország nagy részén, hiszen a havi átlag (60-70 mm) két- vagy háromszorosa hullott bizonyos helyeken.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege
Forrás: OMSZ
Szupercella a Jászságban 2019. május 27-én.
Videó: Molnár Krisztián- MetKép-

A keddi napra a mediterrán ciklon gyengült és északabbra mozdult el, viszont áramlási rendszerében nagy nedvességtartalmú, labilis rétegzettségű levegő érkezett felénk.
A tőlünk északnyugatra örvénylő ciklonrendszer hullámzó frontrendszere megközelítette a medencét, és a magasban hidegadvekció kezdődött, ez pedig jelentősen megnövelte a légköri labilitást és kedvező feltételeket teremtett a heves záporok, zivatarok kialakulásának.
Láthatjuk a front előrejelzési térképen is magát a rendszert és a frontálzóna elhelyezkedését.

A keddi és szerdai nap folyamán tehát nagy területen alakultak ki viharok, erről láthattunk számos fotót, videót facebookos portálunkon, azonban néhányat ebbe a cikkbe is felsorakoztatunk megemlékezésképpen. Nem csak a felhőszakadás és a jégeső volt terítéken, hanem Debrecen térségében felhőtölcsér kialakulásáról érkeztek képek és felvételek.

Fotó: Sütő Máté -MetKép-
Helyszín: Csongrád
Fotó: Rábl Zoltán- ViharVonal Viharvadász Csapat
Helyszín: Baja
Fotó: Tóth Zserald -MetKép-
Helyszín: Szigethalom
Fotó: Wolf Csaba -MetKép– > A ti csoportotok
Helyszín: Budapest
Fotó: Nagy Enikő- ViharVonal Viharvadász Csapat-
Helyszín: Debrecen
Fotó: Kiss Molnár Nikoletta -ViharVonal Viharvadász Csapat
Helyszín: Debrecen
Fotó: Nagy Mariann Mara -Metkép–> A ti csoportotok
Helyszín: Mezőhék
Fotó: Justyákné Hajós Andrea -MetKép–> A ti csoportotok
Helyszín: Debrecen
Sandra Obradovic/VojvodinaMeteo
Helyszín: Szabadka (Szerbia)

Ezért a mozgalmas, eseményekkel tarkított időjárásért felelős hullámzó frontálzóna és az ehhez kapcsolódó mediterrán ciklon fokozatosan tovább gyengül és lassan távolodik országunk közeléből, ezért csökken a csapadékhajlam, átmenetileg egyre kevesebb helyen és kisebb mennyiségben fordulhat elő eső, zápor, néhol zivatar.

Pénteken egy magassági hidegörvény fűződik le az észak-európai térségből és ez tőlünk délre, délkeletre helyezkedik majd el tartósan az ezt követő napokban.

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik

Mivel ez az örvény hidegebb mint a környezete, ezért a nyári időszakban megnövelheti a légköri labilitást.
Nem lesz ez másképp a hétvégén sem, záporra vagy hevesebb zivatargócokra inkább csak az Alföld déli, délkeleti részein van kilátás, több-kevesebb napsütéssel a legtöbb helyen már számolhatunk.
Jelentősen erősödik a nappali felmelegedés, szombaton 19-25, vasárnap már 22-28 fok között szóródnak a maximumok. Az északkeleti szél több helyen megélénkül.
Szombatra és vasárnapra vonatkozó hőmérsékleti maximumokat láthatjuk az alábbi képeken, ami az ECMWF várható hőmérséklet-előrejelzését reprezentálja.

Az 1500 m-es magasságra prognosztizált hőmérsékleti animáción pedig a jövő hét folyamán bekövetkező hőhullám alakulását látjuk európai léptékben.

Immár elég nagy valószínűséggel elmondható, hogy a hétvégén a kontinens belseje felé terjeszkedő anticiklon hatására megváltozik az európai szinoptikus helyzet, ugyanis a jövő hétre az Atlanti-óceán felett, érintve Nyugat-Európát, egy hosszú hullámú teknő mélyül ki, valamint Északkelet-Európa felett anticiklon erősödik meg, egy úgynevezett ómega gerinc jön létre.
Ez a gerinc meggátolja majd, hogy a ciklonok kelet felé mozduljanak, így nálunk a teknő előoldalán szubtrópusi légtömegek hódítanak teret dél felől.
Olyannyira meleg levegő érkezhet a jövő hét vége felé közeledve, hogy az idei első komolyabb hőhullám bontakozhat ki.
A közelünkben beékelődő hideg légörvény pedig kedvezni fog a labilis rétegződés létrejöttében, ezért délutánonként a hatalmasra növekvő gomolyfelhőkből helyi záporok, zivatargócok jelenhetnek meg.

A hőmérséklet napról-napra emelkedik kissé, a következő hét első napjaiban még többnyire 25-27 fok körül szóródik, majd a hét második felében, a hét utolsó napjaiban egyre többfelé éri el vagy haladja meg a 30 fok körüli tartományt.

Fotó: Szilvási Tibor -MetKép-
Fotó: Májer Heni -MetKép–> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép
Borítóképért köszönet Körte Évának.