A hétvégén tetőzik a hőhullám, majd a jövő hét elején mérséklődik átmenetileg az erős kánikula

Hazánk időjárását továbbra is az Afrika felől érkező forró, szubtrópusi légtömegek alakítják. Ez a nagyon meleg levegő a Nyugat-Európa felett örvénylő ciklonrendszer és a hozzá kapcsolódó hullámzó frontálzóna előoldalán áramlik már napok óta térségünk felé, ez látható az Országos Meteorológiai Szolgálat frontanalízisén.

Az országos tisztifőorvos vasárnap éjfélig harmadfokú hőségriadót léptetett érvénybe, ami azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet három egymást követő napon eléri, sőt meghaladja a 27 °C fokot.
Tegnap egy tőlünk keletre örvénylő hideg légörvény hatására délkelet felől besodródtak zivatargócok az országhatáron belülre, így pl. Tótkomlós térségébe is kialakult zivatar, amit jégeső kísért.

Fotó: Kedves Gábor- MetKép-> A ti csoportotok

A határon túl Szlovénia déli részein nagy méretű jégszemek okoztak komoly károkat, ebben a térségben nagyon heves és veszteglő zivatargócok alakulhattak ki a kedvező légköri feltételeknek köszönhetően.

Forrás: Severe Weather Europe
Forrás: Severe Weather Europe

Idehaza a hét utolsó napjáig minden bizonnyal most már kijelenthető, hogy eltart az erős kánikula. A hőség tetőpontja a szombati nap lehet, ekkor 32-37 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Az 1500 m-es magasságra előrejelzett hőmérsékleteken látható, hogy eleinte forró, nagyon meleg léghullámok sodródnak felénk dél felől, majd a jövő hét elején már nedvesebb és kevésbé meleg, de még így is viszonylag magas izoterma húzódik felettünk.

Részletes prognózis:
Szerdán, azaz ma délután sok napsütésre készülhetünk, de az ország északkeleti, keleti részein erőteljesebb gomolyfelhő-képződéssel számolhatunk. Itt-ott zivatargócok pattannak ki, amit kis körzetekben jégeső kísérhet. A délkeleti szelet időnként élénk, zivatarfelhők környezetében átmenetileg erős, viharos lökések kísérhetik.
Az ország nagy részén ellenben marad a száraz kánikula, a legmagasabb hőmérséklet 30-35 fok között alakul.

Fotó: Sugár Mária Henriete- MetKép-> A ti csoportokok

Éjszakára az esetleges délutáni, kora esti  helyi zivatargócok eltűnnek, többnyire derült, enyhe éjszaka következik, a nagy városokban és a tavak környékén a hőmérséklet minimumai sem süllyednek 20 fok alá.

Fotó- Szellő Mónika- MetKép-> A ti csoportotok

Csütörtökön változás nem várható, azonban kissé tovább fokozódik a forróság. A csúcsértékek 31-36 fok közé emelkednek és ezen a napon leginkább a Kisalföld és az Észak-Dunántúl térségében lehet kis eséllyel foltokban zivatarra készülni.
Összességében nem ez lesz a jellemző hanem a napsütés és a hőség.

Pénteken és a hétvége napjain tombol majd a kánikula, igazi strandidő várható, helyi zivatarok kialakulási esélye is minimális.
Sokfelé szikrázó napsütésben lehet részünk.
Pénteken 31-36, szombaton 32-37 fok közé szökik a hőmérő higanyszála, így mind a szombati, sőt a vasárnapi melegrekord is veszélybe kerülhet és nagy valószínűséggel meg is fog dőlni.
Vasárnap nyugaton mérséklődik a forróság, az Alföldön mint az elején említésre került marad a 33-36 fokos meleg.

Fotó: Barta Zoltán- Portokali Beach Bar, Kavourotrypes

A jövő hét első napjaiban az ország jelentős részén szelídül a hőség és nedvesebb, labilisabb légtömegek töltik ki a medencét, trópusi jelleget ölt újból időjárásunk, ezért az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett délutánonként szórványos záporok, zivatarok törhetnek ki, néhol jégesővel, felhőszakadással.  Természetesen maradnak tartósan száraz régiók, ahol nem fog hullani érdemi csapadék.
A legmelegebb órákban a Dunántúlon 26-28, keletebbre 30-33 fok körül szóródnak a hőmérsékleti értékek.
A jövő hét közepe és második felében újból beerősíthet a kánikula, ugyanis a Brit-szigetek felett örvénylő ciklon előoldalán délnyugat felől ismételten forró levegő érkezhet egy közeledő hidegfront előterében, ami a jövő hét vége felé szólhat bele időjárásunkba és hozhat számottevő felfrissülést.

Fotó: Fülöp Tamás-MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: OMSZ ECMWF, MetKép
2019.06.12.
Borítóképért köszönet Barta Zoltánnak!