Markáns hidegfront, erős lehűlés, csütörtöktől hajnalban és reggel fagyveszély!

A Kárpát-medence időjárását ma még anticiklonális hatások alakították, miközben tőlünk északra, a Skandináv-félsziget felett több középpontú ciklonrendszer örvénylik. Ennek előoldalán meleg levegő érkezett hozzánk délnyugat felől, így nyárias magasságokba emelkedett a hőmérséklet, a 30 fokot is elérte nem egy helyen. Ehhez a légörvényhez kapcsolódik egy hosszan elnyúló frontálzóna, aminek erőteljes hidegfrontja holnap ér el minket. A front mögött több hullámban sarkvidéki eredetű levegő áramlik országunkba.

Ennek egyik fő oka, hogy a Brit-szigetek felett anticiklon, azaz magas nyomású légköri képződmény helyezkedik majd el, így az alacsony nyomású ciklonrendszerrel közös áramlási rendszert alkotva felettünk északira, északnyugatira térül ki a nagytérségi áramlás. Az eredmény az átmenetileg megélénkülő északi légáramlás lesz, ami szállítja a messzi északról a hűvös már-már hideg levegőt.
Ez az anticiklon vasárnaptól a szárazföld középső majd kelet részei felé helyeződik az Atlanti-óceán felett örvénylő légörvények hatására, mondhatni kelet felé préselik az anticiklont, amit meleg levegő tölt majd ki, hiszen Nyugat-Európában ezzel egy időben késő nyáriasra fordul az idő és a szubtrópusi léghullámok elérik a Benelux-államokat és Skandinávia déli területeit is.

A vasárnapra előrejelzett ~1500 méteres magasság hőmérsékleti viszonyain látható, hogy messze északra tör az afrikai eredetű légtömeg, míg a sarkvidéki eredetű levegő eléri a Fekete-tenger térségét is, de a java tőlünk keletre marad és szakad le várhatóan.
Ennek ellenére hozzánk is jut belőle természetesen, emiatt a hét közepétől, csütörtökre virradóan az első kiterjedtebb fagyveszéllyel számolhatunk!

A GFS időjárás-előrejelző modell számításaiból kiragadott aktuális modellfuttatások összegzéséből készített fáklyadiagram (valószínűségi előrejelzés, megközelítőleg 1500 méteres magasság,Szeged) is mutatja, hogy kezdetben az átlag feletti hőmérsékletű napokat egy a sokéves átlag alatti rövid periódus követi.
A piros görbe a sokéves átlagot mutatja és a vastagon szedett fehér görbe a több modellfutásból készített átlagot az ensemble tagok +,- szórási tartományához viszonyítva.
Látható, hogy eleinte viszonylag kicsi a szórás, majd fokozatosan növekszik, (keszekuszább lesz a görbehalmaz) ezáltal a későbbiekre várható prognózisok pontossága és megbízhatósága csökken többé-kevésbé.  
Az alsó hegyes kis görbék a csapadékra vonatkoznak, azokon túl nagy mozgolódás nem látható, így nagy valószínűséggel száraz napok következnek.

Ez is érdekelhet!  Napos, gomolyfelhős idő, elvétve egy-egy záporesővel

Részletes prognózis:
Ma éjjel hidegfront érkezik. A felhőzetnövekedés és fokozatosan északnyugatira forduló szél jelzi útját. Számottevő csapadék nem hullik, de északon és nyugaton kialakulhat elvétve záporeső, kisebb eső. A minimumok 10-18 fok közé süllyednek, tehát enyhe lesz még az éjszaka és a hajnal.


Kedden napközben változóan felhős időszakok valószínűek, az erősebben felhős periódusokban a délnyugati részeken van esély kevés esőre, záporra, de területi átlagban nem várható jelentős csapadék ebből a frontból. A Dunántúlon és az északi megyékben az északnyugati irányú légmozgás egyre többfelé megélénkül, alkalmanként erősebb lökések kísérhetik.  A legmelegebb órákban 18-27 fok között szóródnak a maximumok. Legmelegebb a déli megyékben lesz.


Fotó: Nagy Mariann- MetKép-> A ti csoportotok

Szerdától több hullámban áramlik be a medencébe az alacsony hőmérsékletű, száraz levegő. Bár napközben hosszabb-rövidebb időre kisüt majd a nap, ám a hőmérséklet csúcsértéke csupán 13-20 fok közé emelkedik.
Csütörtöktől a hajnali, reggeli órákban gyenge (0, -2 fok körüli) fagyveszélyre készülhetünk, különösen az arra érzékeny észak-magyarországi régiókban és az alföldi homokhátságon. Természetesen máshol is van esély rá, sokfelé 5 fok köré, alá süllyedhetnek a minimumok.


MTI Fotó: Varga György

Vasárnapra az anticiklon kelet felé mozdul, így az azt kitöltő meleg levegő is elér minket nyugat, délnyugat felől. 
A jövő hét elején újra 23-25 fok körüli, kellemes nappalokban bízhatunk, viszont a reggelek még csípősek lehetnek, a szélvédett tájakon ködmezők kialakulása is előfordulhat, amik délelőtt feloszlanak a legtöbb helyen.
Kiterjedtebb fagy a jövő hét elején már nem fenyeget a jelenlegi számítások alapján.


Fotó: Tekse-Bata Melinda- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép

Borítókép: népszava.hu