Hétvégétől melegszik, majd hétfőre peremciklon, eső is érkezik az enyhülés mellé

Időjárásunkat a következő napokban egy nyugat felől a medence, majd Kelet-Európa felé távozó anticiklon alakítja. Ennek az anticiklonnak ma még a peremén helyezkedünk el, így északi, északnyugati áramlással hűvös, hideg, sarkvidéki eredetű levegő áramlik hazánk térségébe élénk, helyenként erős északi szél kíséretében, még az enyhülés előtt.
Ma hajnalra legyengült a szél, az idei ősz eddigi legcsípősebb hajnalára, reggelére ébredhettünk, ahogyan a mellékelt ábra mutatja, sokfelé 5 fok alá, néhány helyen 0 fok köré, alá süllyedt a hőmérséklet, Zabar állomásán -1.8 fokot regisztrált a meteorológiai műszer.

A következő 2-3 hajnal még hasonlóan hidegnek ígérkezik, majd a jövő héttől az éjszakák nagy mértékben megenyhülnek, és a nappali órák hőmérséklete is emelkedik keveset, így ismét 20 fok körüli, kevéssel 20 fok feletti értékeket mérhetünk, sőt az ország déli részein, az Alföldön egyes napokon mikor hosszabb napsütéses periódusok alakulhatnak majd ki, akár 25 fok köré is melegedhet a levegő.

A melegadvekcióval ezúttal nem csak enyhe, óceáni légtömegek érkeznek, hanem nedvesség is, így a tőlünk nyugatra, az Atlanti térségben örvénylő ciklonok peremhullámai Európa belsejét is érintik, ezért megnő a csapadékhajlam az előttünk álló új héten.

A közel 1500 méteres magasságra számított hőmérséklet-előrejelzési térkép szemléletesen mutatja, hogy Északkelet-Európát sarkvidéki eredetű levegő árasztja el, ott újabb komoly lehűlésre számíthatunk. Ennek oka, hogy peremciklon képződés zajlik az orosz térség európai részein majd, ez pedig a Norvég-tenger környezetében elnyúló anticiklonális híddal alkotott közös áramlási mezejében viharos északnyugati áramlással fagyos légtömegeket szállít a síkságra. Ott már havazás, hózápor is előfordul. Hasonlóan hidegre fordul a légköri helyzet Skandinávia kelet, északkeleti vidékein.
Hozzánk ez a hideg nem jut el, ugyanis térségünk a nyugati, délnyugati áramlási zónában terül el, hozzánk váltakozó nedvességtartalmú, enyhe léghullámok sodródnak.

Ez is érdekelhet!  Több fokos lehűlés érkezik, ma sokfelé eshet az eső

A GFS időjárás-előrejelző modell számításaiból kiragadott aktuális modellfuttatások összegzéséből készített fáklyadiagram (valószínűségi előrejelzés, megközelítőleg 1500 méteres magasság, Budapest) is mutatja, hogy kezdetben az átlag alatti hőmérsékletű napokat, egy, a sokéves átlagtól pár fokkal melegebb periódus követi.
A piros görbe a sokéves átlagot mutatja és a vastagon szedett fehér görbe a több modellfutásból készített átlagot az ensemble tagok +,- szórási tartományához viszonyítva.
Látható, hogy eleinte viszonylag kicsi a szórás, majd fokozatosan növekszik, (keszekuszább lesz a görbehalmaz) ezáltal a későbbiekre várható prognózisok pontossága és megbízhatósága csökken többé-kevésbé.  
Az alsó hegyes kis görbék a csapadékra vonatkoznak, melyek kissé növekvő csapadékhozamokkal kecsegtetnek a jövő hétre.

Részletes prognózis:
Ma, azaz csütörtök délután változó mennyiségű, vastagságú magas szintű felhőzet szűri a napsütést, illetve gomolyfelhők is képződnek főleg északkeleten nagyobb mennyiségben. Ott elvétve futó záporok is lehetnek. Az északnyugati, északi szél átmenetileg megélénkül, néhol erős széllökések kísérhetik. Estétől gyengül a légáram. A maximumok 14-20 fok között szóródnak.
Éjjel ismét csökken, majd reggeltől északnyugat felől növekszik a magas szintű felhőzet mennyisége. Ezekből csapadék kizárt. Hajnalra jellemzően +1, +5 fok közé hűl a levegő, de a fagyzugos megyékben, régiókban ahol derült ég, szélcsend alakul ki, akár 0 fok körüli, -1, -2 fokot elérő, gyenge fagy valószínű.

Fotó: Szilvási Tibor- MetKép-> A ti csoportotok

Pénteken a maihoz hasonlóan több órán át fog sütni a nap, ám a Dunántúlon fátyolfelhőzet szűri, míg keletebbre gomolyfelhők is képződnek. Számottevő esőre nem számítunk sehol.  Az északias szél gyenge, mérsékelt marad. A legmelegebb órákban 14-21 fok között tetőznek az értékek.


A hétvégén fokozatos, de összességében jelentős melegedés történik. Nyugat felől az anticiklon szombatra felénk helyeződik, így a száraz, napos, de még hideg, csípős reggelek után, egyre kellemesebb, enyhébb nappalok következnek.
Szombatra és vasárnapra virradóan még a fagyzugos vidékeken 0 fok alá süllyedhet 1-2 fokkal a legalacsonyabb hőmérséklet!
Csapadékra a hétvégén sehol sem kell készülni.
Szombaton többnyire 17-23, vasárnap már 22-24 a dél-alföldi részeken, a határhoz közelebb eső területeken helyenként 25-26 fok köré emelkedik a maximum.
Vasárnap este nyugat, délnyugat felől vastagodó, de még csak magas szintű felhősáv vonul fel egy közeledő ciklonális peremhullám előhírnökeként.
A szél délire fordul és kissé megélénkül.

Ez is érdekelhet!  Hidegfront vet véget az áprilisi nyárias időnek

A jövő hét első napjaiban megtorpan az enyhülés, egy peremciklon alakítja időjárásunkat és az ehhez kapcsolódó csapadékzóna.
Ebből hétfőn több helyen kell már esőre, záporra, néhol egy-egy zivatargócra is számítani.
Kedden még elszórtan várható záporeső, gyenge eső, marad a sok felhő, csak kevés napsütés lehet a hidegfront felhőzetének elvonultával. A maximumok mind hétfőn, mind kedden a csapadék és felhőzet vastagság és napsütéses időszakok függvényében alakulnak.
Ahol esni fog ott nem éri el a 20 fokot, máshol 21-23 fok köré emelkedhet.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

A jövő hét közepén is marad az átlagostól kissé melegebb időjárás, a változóan felhős, több-kevesebb napsütéssel tarkított órákban 23-25 fok köré szökik a hőmérő higanyszála, a felhősebb országrészekben 20-21 fok körül marad.
Szerdán főleg északkeleten lehet eső, záporeső és északon várható több felhő, borongósabb idő. A csúcsértékek 20-21 fok körül alakulnak, de a naposabb órákban ahol jellemző lehet a napsütés, ott melegebb lehet.
Csütörtökön ismét több helyen eshet az eső, záporeső, viszont a hőmérsékleti értékek nem esnek vissza, az éjszakai órákban 11-17, a délutáni órákban 20-22 fok körül alakul, de a csapadékos térben és időben hűvösebb lehet, míg ahol kisüt a nap, ott 24-25 fok körüli kellemes maximumokat mérhetünk.

Várhatóan a következő hétvégén is kitart ez a változatos, összességében az átlagostól kicsivel enyhébb folytatás.

Fotó: Böröczky Bulcsú- MetKép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, GFS ENS, MetKép, Sütő’s Photography, OMSZ
Borítóképért köszönet Szilvási Tibornak.