Tartós indián nyár, a jövő hét elején megdőlhet a napi melegrekord is

A Kárpát-medence időjárását egy délnyugat-északkelet tengely mentén átszelő több középpontú magas nyomású zóna alakítja. Ez a magas légnyomású terület egészen az Atlanti-óceán, Azori-szigetek régiójától Kelet-Ázsiáig terjeszkedik.
A Brit-szigetek felé helyeződő ciklon dél felé terjedő peremhullámai egy kimélyülő nyugat-európai teknőt (alacsony nyomást) hoznak létre.
Az anticiklonális öv lefűződéséből a megerősödő kelet-európai magas nyomású centrum hátoldalára kerülünk és a két légnyomási képződmény között a hétvégétől ismételten erőteljes déli áramlás generálódik.
Afrikai irányából több hullámban szubtrópusi eredetű levegő sodródik a kontinens belseje felé, ezért a hét utolsó napjaiban élénkülő, erősödő déli, délkeleti széllel kissé fokozódik a nappali felmelegedés mértéke, a jövő hét elején veszélybe kerülhetnek a napi melegrekordok is.
Egyelőre nem látni a friss számítások alapján sem az indián nyár biztos végét, a következő 8-10 napban jó eséllyel kitart a száraz, az átlagostól több fokkal melegebb légköri helyzet.

Az 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleteken láthatjuk, hogy miként tör előre a messzi délről, Afrika északi területei felől a szokatlanul meleg légtömeg.

A GFS időjárás-előrejelző modell számításaiból kiragadott aktuális modellfuttatások összegzéséből készített fáklyadiagram (valószínűségi előrejelzés, megközelítőleg 1500 méteres magasság,Budapest) is mutatja, hogy kezdetben az átlag alatti hőmérsékletű napokat, egy, a sokéves átlagtól több fokkal melegebb periódus követi.
A piros görbe a sokéves átlagot mutatja és a vastagon szedett fehér görbe a több modellfutásból készített átlagot az ensemble tagok +,- szórási tartományához viszonyítva.
Látható, hogy eleinte viszonylag kicsi a szórás, majd fokozatosan növekszik, (keszekuszább lesz a görbehalmaz) ezáltal a későbbiekre várható prognózisok pontossága és megbízhatósága csökken többé-kevésbé.  
Az alsó hegyes kis görbék a csapadékra vonatkoznak melyek tartósan száraz időszak lehetőségét vetik fel, inkább csak az időszak végén mutat kisebb emelkedő tendenciát, ami a hónap végére esedékes változás előjele lehet.


Forrás:https://www.wetterzentrale.de/de/default.php

Részletes prognózis:
Ma, azaz csütörtök délután a ködfoltokkal érintett régiókban is zsugorodik, felszáll a köd, kisüt a nap várhatóan. Az ország túlnyomó részén sok napsütésre, legfeljebb kevés fátyolfelhők megjelenésére számíthatunk, melyekből csapadék kizárt. A délire forduló szél mérsékelt marad. A legmelegebb órákban 20-25 fok közötti maximumok valószínűek, a napos Alföldön lehet a legmelegebb szokás szerint, a felhőkkel, kezdeti ködfoltokkal tarkított helyeken lehet 20 fok alatt, illetve a hegyvidékeken.

Éjjel  többnyire derült égre van kilátás, zömmel magas szintű felhőzet jelenhet meg. Foltokban sűrű köd képződik, több helyen lehet párás a levegő a hajnali, reggeli órákban.  Ezek a ködmezők képezhetnek átmenetileg a reggeli, délelőtti órákra alacsony szintű rétegfelhőzetet (stratust).
A ködösebb területeken fokozott óvatossággal vezessenek a korán útnak indulók!
Enyhe lesz az éjszaka, 5-12 fok közé süllyednek a minimumok.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Pénteken ismét több órás napsütésben lehet részünk, zömmel a fátyolfelhőzet mennyisége szaporodhat csak meg, illetve az északnyugati megyékben gomolyos szerkezetű felhők is megjelenhetnek, ám esni sehol sem fog. A déli szél főként a Dunántúlon élénkül meg kissé, másutt mérsékelt, gyenge légmozgást tapasztalhatunk majd.
A maximumok 20-26 fok között szóródnak, a lassan oszló reggeli ködfoltos megyékben lehet ennél alacsonyabb érték, hiszen a köd és a belőle képződő rétegfelhőzet visszafoghatja és gátolhatja a hőmérséklet emelkedését október lévén, annak ellenére, hogy a magasban meleg levegő van/lesz felettünk.

Fotó: Hegyközi Lászlóné- MetKép-> A ti csoportotok

A hétvégén az említett nyugat-európai alacsony nyomás és a kelet-európai anticiklon közös áramlási rendszerében szubtrópusi melegadvekció kezdődik. Feltámad a déli, délkeleti légáram, ez szállítja magával az ilyenkor megszokottól több fokkal magasabb hőmérsékletű levegőt.
Mind szombaton, mind vasárnap hosszú napos órákra, remek kirándulóidőre számíthatunk, csapadék nem lesz sehol.  Az erősödő szél hatására csökken a ködképződés valószínűsége, csak a délről szélvédett helyeken fordulhat elő átmenetileg.
A maximumok 20-26 fok között tetőznek, északnyugat, délkelet megosztottságban, a délkeletiek javára a magasabb értékekkel.


A jövő hét elején tovább fokozódik a meleg, hétfőn jelentős esély van rá, hogy megdőljön a napi melegrekord, mely előzményét 1935-ben mérték Baján és Nyíregyháza állomásán 25.6 fokkal.
Hétfőn az Alföldön több helyen emelkedhet 25 fok köré, 1-2 fokkal a felé a legmagasabb hőmérséklet. Országos átlagban 24-25 fok körül várható, sőt a délkeleti megyékben 26-27 fok körüli meleg is előfordulhat.
A napsütéses órák mellett csapadékra nem kell készülni, száraz, eseménytelen marad az idő egészen a jövő hét végéig, akár újabb napi melegrekordok kerülhetnek veszélybe.

Fotó: Hermann Roberta- MetKép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítette: Pap Áron-meteorológus-
Források: ECMWF,  GFS ENS, Sütő’s Photography, MetKép
Borítóképért köszönet: Sütő Máténak