Jövő héten markáns hidegfront űzi el, a rekordokat döntő októberi nyarat

Szélsőségesen meleg időjárás uralkodik Közép-Európában, különösen idehaza dőlnek sorozatban a hőmérsékleti meleg rekordok.
Ennek oka, hogy hosszú ideje magas nyomású légköri képződmény, pontos nevén anticiklon alakítja a légköri helyzetet nálunk. Ez szárító, felhőoszlató hatásokat biztosít.
Ezzel szemben az észak-atlanti térségben markáns ciklontevékenység zajlik, egy hosszan elnyúló frontálzóna mentén sokfelé csapadékos, szeles, az idő Nyugat-, Északnyugat-Európában. Ennek előoldalán a két képződmény között Afrika irányából áramlik felénk a levegő, mely száraz és az évszakos átlagnál kb 10-15 fokkal is melegebb. Dél-, Délnyugat-Európában egy mediterrán ciklon okozott az elmúlt napokban heves esőzéseket, Olaszországban és az Ibérián kiugróan sok csapadék hullott, melyek károkat okoztak helyenként.
Ez a ciklon tulajdonképpen tőlünk délre gyengül el, idehaza nem szól bele az időjárásba.
A következő napokban még mindig anticiklonális hatásokkal számolhatunk, kezdetben a tőlünk északra, északnyugatra húzódó frontrendszer előoldalán délnyugati áramlásban, majd a jövő héten az észak-atlanti régióban megerősödő anticiklon peremére kerülünk, miközben a ciklontevékenység Északkelet-Európa felé helyeződik súlypontjával.
A változás ekkor kezdődik tehát el, északira, északnyugatira fordul az áramlás iránya, fokozatos, de összességében jelentős lehűlésre kell készülni egy hidegfront átvonulása mögött, mely leghamarabb hétfőn este, keddre érkezhet és szerdára hozhatja meg a sarkvidéki eredetű hideg erőteljesebb hullámát.


A fronttérképen a nyugat-európai frontrendszert és a Foldközi-tenger medencéje felett elhelyezkedő sekély ciklont láthatjuk, míg Kelet-Európa felett „M” betűvel jelölve az anticiklont, mely holnapra összekapcsolódik a most még Marokkó és Portugália partjainál található magas nyomással, egy hidat képezve rajtunk északkelet-délnyugat tengely mentén, feltartóztatva egyelőre az észak- és nyugat-európai ciklonközpontokat.

Az 1500 méteres magasság hőmérsékleti előrejelzésén láthatjuk a fokozatos lehűlés kimenetét napról-napra.

Részletes prognózis:
Éjjel folytatódik az eseménytelen, derült idő. Reggelre sokfelé erősen párássá válik a levegő, sűrű ködfoltok képződnek. Csapadék nem várható, de a ködmezőkkel érintett régiókban szitálás teheti nyákossá, csúszóssá az utakat, ezért a hajnalban útra kelők vezessenek fokozott óvatossággal!
A légmozgás gyengének ígérkezik. A hajnali hőmérséklet 5-12 fok között alakul.

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Pénteken a ködfoltok nagyrészt eltűnnek, bár lesznek területek főleg északon, északkeleten ahol makacsabbul is megmaradhatnak. Ott a belőle képződött alacsony szintű rétegfelhőzet tartósan megakadályozhatja a gyors hőmérséklet emelkedést, értelemszerűen ott nem emelkedik olyan magasra a maximum, mint máshol. A délnyugatról benyúló anticiklon peremén kora délután egy feloszló felhőmező éri el északnyugati, nyugati területeinket, ezért ott több lehet a fátyolfelhő, ami szűrheti a napsütést. Máshol több órán át fog sütni, legfeljebb csak a kondenzcsíkok zavarhatnak bele a többnyire tiszta, azúrkék égbolt látványába.
Északira fordul a légmozgás és a Dunántúlon időnként megélénkül. A legmelegebb órákban zömében 21-27 fok közötti értékeket mérhetünk, ám az esetleges rétegfelhőzettel érintett megyékben ennél 10-12 fokkal is alacsonyabban tetőzhetnek az értékek.

A hétvégén még kitart a nyugodt, csendes, csapadékmentes légköri alaphelyzet. A menetrend nem változik, hajnalban és a reggeli órákban az éjszaka képződött ködfoltok dominálnak, az érintett helyeken előfordulhat, hogy egész délelőtt, vagy a teljes nap folyamán megmarad, ezért ott kellemetlenebb, őszies hangulatra számítunk, míg máshol, ahol kisüt a nap és eltűnik a reggeli párásság, ott gyorsan megugrik a hőmérő higanyszála és 20-25 fok közötti csúcsértékeket mutathatnak majd. Gyenge, mérsékelt déli, délkeleti légáramlás valószínű, mely csak kissé élénkülhet meg.


Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Az érdemi változás a jövő hét elején, vagyis hétfőn kezdődik, mikor északnyugat felől egy összefüggő és egyre vastagodó felhőmező ér el minket, ami már a fentebb említett hidegfronthoz kapcsolódik. Ekkortól északnyugatira, északira fordul a légmozgás, mely keddre megélénkül, megerősödik és az eddigiekhez képest 10-15 fokkal hidegebb légtömegeket sodor magával. A front hatására megnő a csapadékhajlam, több-kevesebb esőre, záporra van kilátás keddre virradóra.

Fotó: Kinczel László- Metkép- A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron – meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, Sütő’s Photography,
https://www.facebook.com/groups/metkep
Borítóképért köszönet: Keresztes Martinnak

Ez is érdekelhet!  Hűvös, változékony idővel indul a hét