Hideg és melegfrontok egymás után, újabb, intenzív csapadékhullámok, tartósan enyhe időszak

Változékonyan alakul a következő napokban hazánk időjárása. Ennek okozója a kontinens északi, északnyugati területei felett örvénylő, több középpontú ciklonrendszer, melynek peremén újabb és újabb hullámok, peremciklonok képződnek, ezek pedig jelentős hatást gyakorolnak a medence légköri helyzetére.
Észak-, Északkelet-Európa peremterületein hideg, télies jelleg uralkodik, ebben a térségben a ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontok következtében inkább havazás a jellemző.
Délnyugat-Európában is hűvösebbre fordult az idő, az észak-atlanti ciklonrendszer hátoldalán, oda hideg léghullámok áramlanak, ezért a Pireneusi-félszigeten alacsonyabb a hőmérséklet, mint például a közel-keleti területeken.
Jóval melegebb tehát Délkelet-, Kelet-Európában van, oda szubtrópusi eredetű levegő sodródik Afrika felől a közelünkben kígyózó frontrendszerek előoldalán.
Nálunk a következő napokban változatlanul az alacsony légnyomású zóna és a benne ténykedő ciklonok és frontjaik dominálnak, azonban a mediterrán régiókból enyhe levegőt szállít az élénk alkalmanként erős, néhol viharos déli szél.


A fronttérképen láthatjuk a közelünkben húzódó frontvonalakat és felhősávokat, melyek felelősek a kiadós esőzésekért:

Az 1500 méteres magasság hőmérséklet előrejelzésén pedig a fentebb felvázolt folyamatokkal összefüggő légtömegcserét követhetjük nyomon:

Részletes prognózis:
Ma, azaz hétfő délután
kettős front alakítja időjárásunkat. Északnyugat felől érkezik a melegfrontot követő hidegfront is, ezért kezdetben mindenhol erősen felhős, borongós égre tekinthetünk fel, és nagy területen várható eső, zápor, sőt zivatargócok kialakulási esélye is megnő. A déli szél főleg az Alföld délkeleti tájain, a Viharsarokban lesz erős, másutt északnyugatira, nyugatira fordul és csak kissé élénkül meg.  Délután a Dunántúl nyugati, északnyugati tájain csökkenni kezd a felhőzet.
A legmelegebb órákban 11-20 fok között szóródnak az értékek.

Fotó: Kállai Tivadar- MetKép-> A ti csoportotok

Éjjel északnyugat, nyugat felől átmenetileg tovább csökken, szakadozik a felhőzet, fokozatosan megszűnik a csapadéktevékenység. Reggeltől ellenben ismételt határozott felhősödés kezdődik egy közeledő melegfront hatására ezért mind több helyen ered el az eső. A légmozgás délire fordul, többfelé megélénkül helyenként megerősödik. A minimumok 4-12 fok közé süllyednek.

Kedden napközben az érkező peremciklon és a hozzá kapcsolódó meleg majd hidegfront határozza meg a légköri helyzetet. Eleinte inkább az északi és nyugat-magyarországi tájakon valószínű eső, zápor, helyenként zivatar, majd késő délután, este az Alföldön is egyre többfelé jelennek meg, heves záporokat, foltokban dörgés, villámlás és intenzív csapadékhullás követhet. Napközben élénk olykor erős déli szél fúj, majd este az érkező hidegfront hatására északnyugatira , nyugatira vált és mérséklődik.
Tág határok között, 10-23 fok között tetőznek a maximumok, a legmelegebb az Alföld délkeleti, rövid napos időszakokkal érintett megyéiben lehet, míg minél északabbra haladunk, annál alacsonyabb értékeket mérhetünk a csapadékos, borús jelleg hatására.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Fotó: Kiss Timcsi- MetKép-> A ti csoportotok

Szerdára csökken a csapadékhajlam, szárazabb napunk lesz, kissé csökken a hőmérséklet, de még így is az átlag felett alakul. A változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. Eleinte keleten, majd késő este nyugaton fordulhat elő kisebb eső, zápor. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad és délutánra 11-17 fok közé melegszik a levegő.

A hét további részében folytatódik a mozgalmas, több-kevesebb esővel tarkított, az évszakos átlagnál enyhébb napok sorozata.
Csütörtökön az erős felhősödés mellett, újból több helyen ered el az eső, záporeső. A hőmérséklet érdemében nem változik, fagymentes éjszakák, zömmel 11-17 fok közötti nappali értékek a legvalószínűbbek.

Pénteken és a hétvégén egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerül térségünk, előoldalán enyhe, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkezhetnek, ezért újabb esők, záporok kialakulási esélye adott marad, bár a csapadék tér-és időbeli eloszlása ekkorra már nagy bizonytalansággal terhelt a legfrissebb számítások alapján is.

Gyökeres változás a hónap közepéig nem ígérkezik, igazi téli fordulat, kiterjedt síkvidéki havazás szinte kizárható 2 héten belül.

Fotó: Barta Zoltán


Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép
Borítóképért
köszönet: Keresztes Martinnak